De Bibliotheek

Nieuwe boeken over, door of voor de ggz

 

Meerdere malen per week krijgen wij proefexemplaren, mails en telefoontjes over nieuw verschenen boeken. Onze recensenten Johan Atsma en Judith de Roos kunnen dat niet allemaal lezen en recenseren. Daarom geven we regelmatig in De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek) een overzicht van wat er zoal binnenkomt. Onderstaande teksten zijn van de uitgevers of schrijvers, tenzij anders vermeld.


Wil jij mijn woordvoerder zijn? (https://hbpr.nl/product/wil-jij-mijn-woordvoerder-zijn/)
Jonne van den Berg

Zeven jaar na haar overlijden vinden Jonne’s ouders bij toeval een oude, vergeten computerstick. Als haar vader deze in zijn pc steekt, blijkt de stick teksten, gedichten en overwegingen van Jonne te bevatten; kostbare bouwstenen voor dit boek.

Veel nabestaanden van jonge mensen, die via suicide een einde maakten aan de worsteling met hun psychische ziekte, blijven achter met pijnlijke vragen voor de rest van hun leven. Waarom? Je wist natuurlijk wel dat je kind of partner grote psychische problemen had. Maar je kon niet in zijn/haar hoofd kijken…

Jonne was amper negen jaar oud, toen ze de eerste keer psychiatrische hulp kreeg bij haar strijd tegen de stemmen, die haar jonge leven ernstig verstoorden. Die stemmen ontstonden mede omdat ze flink werd gepest op school.Onbevangen laat Jonne ons kennismaken met haar vier stemmen en meekijken in haar hoofd. Openhartig doet ze verslag van haar worsteling, om haar ziekte te overwinnen. Enthousiast meldt ze haar dagboek wanneer het beter met haar gaat. Helaas volgen evenzo tegenslag en terugval.
Lees verder... (https://hbpr.nl/product/wil-jij-mijn-woordvoerder-zijn/)

‘What the f*ck?!’, hoe het falen van instanties leidde tot de moord op mijn broer Joost (https://www.growingstories.nl/product-page/saskia-wolters-what-the-f-ck)
Saskia Wolters

‘What the f*ck?!’ Op 27 juli 2017 zijn dat de laatste woorden van Joost (38), voor hij in de Amsterdamse metro overlijdt nadat hij door een volslagen onbekende man meerdere malen is gestoken.

‘What the f*ck?!’ Dat is wat zijn vriendin, zijn ouders en zijn zus Saskia denken als ze enkele maanden later horen dat de dader een psychiatrisch patiënt is met een lange rij geweldsdelicten op zijn naam, die gedwongen was opgenomen en een paar uur verlof had gekregen.

What the f*ck?!’ Dat is wat ze keer op keer denken als ze dieper en dieper graven in het dossier. In alle documenten en rapporten die ze lezen en in de vele gesprekken die ze voeren met instanties die betrokken waren bij de dader, zien ze hetzelfde patroon: geen verantwoordelijkheid nemen, maar wijzen naar elkaar, verantwoordelijkheid afschuiven en damage control.

De strijd die ze aangaan om de onderste steen boven te krijgen is intens. Door hun vasthoudendheid wordt langzaam maar zeker helder dat een reeks aan instanties fout op fout heeft gestapeld. En daarmee leidt hun zoektocht onvermijdelijk tot de conclusie die voor henzelf de aller zwaarste is: die fatale steekpartij in metro 53 had nooit mogen plaatsvinden. Joost had zijn leven niet hoeven verliezen.
Lees verder... (https://www.growingstories.nl/product-page/saskia-wolters-what-the-f-ck)
 

Hoarding. Opruimen en ordenen met problematische verzamelaars (https://www.boompsychologie.nl/product/100-12803_Hoarding)
Hilde Verdijk, Klazien Lambregtse, Annelie Brummer, Ingrid Tielemans, Divya van den Berg, Menno Norden

Twee tot vijf procent van de bevolking lijdt aan verzamelstoornis of hoarding. Hun huis staat vol met grote hoeveelheden spullen. Vaak met zó veel dat het dagelijks leven er moeilijk of onmogelijk door wordt. Niet alleen huisgenoten, maar ook familie of buren kunnen last krijgen van iemands obsessie voor verzamelen en bewaren.

Wie ervaring heeft met mensen met hoardingproblematiek weet dat snelle oplossingen vaak niet werken. Het begeleiden van iemand met deze stoornis zijn kennis, ervaring, geduld en uithoudingsvermogen nodig. Er is namelijk niet één standaardoplossing die altijd werkt. Bij de een lopen de muizen door de kamer, bij de ander zijn de keuken, de badkamer en de wc brandschoon, maar kun je alleen zijwaarts door de woonkamer lopen. Ze hebben één ding gemeen: een ongewoon sterke emotionele hechting aan hun spullen, ook als die weinig waard lijken te zijn.

Verzamelstoornis kan allerlei oorzaken hebben: het kan zich ontwikkelen naast psychische aandoeningen als autisme of ADHD, of ontstaan na het plotseling wegvallen van werk of een partner. Ook kan deze stoornis allerlei functies vervullen in het leven van mensen. Het werk van professional organizers is daarom bij elke nieuwe cliënt weer anders.

In dit boek leggen vijf gespecialiseerde organizers en een psycholoog uit wat er gebeurt bij mensen die problematisch verzamelen. Aan de hand van verhalen uit de praktijk en in heldere bewoordingen presenteren ze welke methoden er zijn om op een goede, effectieve en respectvolle manier orde te scheppen in de chaos.
Lees verder... (https://www.boompsychologie.nl/product/100-12803_Hoarding)
 

Met de jaren. Waarom het wel zin heeft om ouderen met psychische problemen te behandelen (https://www.boompsychologie.nl/product/100-12804_Met-de-jaren)
Arjan Videler, Rosalien Wilting

Ouderen zijn bijna alleen maar negatief in het nieuws. Dit heeft niet alleen invloed op hoe wij naar ouderen kijken en op hoe ouderen zichzelf zien, het bepaalt ook hoe we ouderen behandelen. Veel te weinig, als het op psychische problemen aankomt.

Als het gaat om de mentale gezondheid van ouderen, hebben we al snel het misplaatste idee dat er bij hen niet veel meer te halen is. Ten onrechte: ouderen zijn juist indrukwekkend veerkrachtig! Met de jaren ontwikkelen ze wijsheid en levenservaring, iets wat jongeren per definitie missen.

In Met de jaren ontdek je wat psychotherapie voor ouderen kan betekenen. Je komt boeiende casussen tegen en duikt in de wetenschap over de (onder)-behandeling van ouderen en het effect van late diagnoses. Ook lees je over verschillende thema’s, zoals trauma, persoonlijkheidsstoornissen, ALK, autisme en omgaan met het levenseinde. Dit boek met praktische kennis biedt een hoopvol perspectief voor iedereen die met ouderen werkt.

Het aantal 60-plussers in Nederland stijgt naar verwachting van bijna 4,5 naar 5,6 miljoen in 2050. Dit heeft grote invloed op hoe wij naar ouderen kijken en hoe ouderen zichzelf zien, het bepaalt ook hoe we ouderen behandelen. Veel te weinig, als het op psychische problemen aankomt. Als het gaat om de mentale gezondheid van ouderen, dan hebben we al snel het misplaatste idee dat er bij hen niet veel meer te halen is. Ten onrechte: ouderen zijn juist indrukwekkend veerkrachtig!
Lees verder... (https://www.boompsychologie.nl/product/100-12804_Met-de-jaren)

In de war van verwarring (https://www.boom.nl/zoeken/100-14106_In-de-war-van-verwarring)
Michiel van der Wolf

Er zijn verschillende aanwijzingen dat we als samenleving steeds meer in de war van verwarring zijn. Niet alleen het aantal meldingen van verwarde personen wijst daarop, ook meer in het algemeen groeit de intolerantie voor onzekerheid, onduidelijkheid, onbegrip en gebrek aan grip. Als er toch één discipline is waarvan men mag verwachten dat die om kan gaan met verwarring, dan is het wel de forensische psychiatrie. En toch...
Lees meer... (https://www.boom.nl/zoeken/100-14106_In-de-war-van-verwarring)

 

Lees hier eerdere afleveringen van De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek)

bibliotheek bibliotheek