Onderzoek naar gevolgen coronapandemie bij mensen met ernstig psychiatrische aandoeningen

Kennis over de gevolgen van de coronapandemie voor zorguitkomsten van specifieke groepen is cruciaal om behandeling en begeleiding op de persoon af te stemmen. Patiënten die langdurig specialistische geestelijke gezondheidszorg nodig hebben en kinderen met een chronische ziekte zijn daarin tot nu toe onderbelicht gebleven. Daarom financiert ZonMW 2 projecten die hier onderzoek naar doen.

De coronacrisis heeft veel gevolgen voor de volksgezondheid en zorguitkomsten. Wat zijn de precieze en onderbouwde effecten daarvan? Vanuit het programma ‘Uitkomstgerichte zorg: kennisagenda non-COVID-19’ financiert ZonMW onderzoek gericht op de uitwerking van kennishiaten rondom de gevolgen voor patiënten die geen COVID-19 hebben (non-COVID-19-patiënten). Deze kennishiaten zijn gebaseerd op kennishiaten die de Federatie Medisch Specialisten (FMS) in januari en juni 2021 publiceerde, in samenwerking met de wetenschappelijke beroepsverenigingen.

De 2 projecten die nu van start gaan, zijn gericht op 1 van die kennishiaten, namelijk het effect van quarantaine en isolatie op kwetsbare patiëntgroepen. Bij de uitwerking van de kennishiaten staat uitkomstgerichte zorg centraal.

Het COFIT-PSY project

Het doel van dit onderzoek is om in kaart te brengen wat de gevolgen van de coronamaatregelen zijn voor mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Janneke Zinkstok van het Radboudumc.

Bestaande gegevens worden gebruikt om te kijken of gezondheidsuitkomsten (psychische gezondheid, ervaren stress en herstel) in deze groep tijdens de pandemie anders waren dan in de jaren voorafgaand aan de pandemie. Ook nemen de onderzoekers interviews af om te kijken hoe mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen de coronamaatregelen hebben ervaren. Tot slot maken ze samen met ervaringsdeskundigen een aanpak voor Samen Beslissen die mensen met een ernstige psychiatrische aandoening helpt om tijdens toekomstige lockdowns aan een gezonde leefstijl te blijven werken.

Het onderzoek gaat helpen om tijdens volgende pandemieën de negatieve gevolgen voor mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen zoveel mogelijk te beperken.

Het tweede project gaat over de kwetsbaarheid en veerkracht van chronisch zieke kinderen in relatie tot de COVID-19-pandemie: samen beslissen over passende zorg voor de meest kwetsbare jongeren. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Sanne Nijhof bij het UMCU  Wilhelmina Kinderziekenhuis)

Vraagstelling: wat is het effect van de coronamaatregelen op kinderen met een chronische ziekte? Wie van hen zijn daar extra door getroffen en hoe kunnen we hen in de toekomst ondersteunen?

Bron: ZonMW (https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/onderzoek-naar-gevolgen-van-coronapandemie-voor-specifieke-groepen/)

 

 

Corona Corona