Een oplossing voor een laag zelfbeeld bij ADHD: goocheltrucs!

Een opmerkelijke manier om het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen van kinderen en adolescenten te verhogen, vonden Amerikaanse onderzoekers in het aanleren van goocheltrucs. De studie is een samenwerking tussen de University of Alabama, de afdeling Ergotherapie van de School of Health Professions en illusionist en opvoeder Kevin Spencer en werd in oktober gepubliceerd in Health Psychology Research.

Het was al bekend dat het leren en uitvoeren van goocheltrucs goed kan zijn voor kinderen en volwassenen met een handicap. De aanpak bevordert de motivatie en verbetert de fysieke, psychologische, perceptuele of sociale functies bij de deelnemers. Van programma’s met goocheltrucs is ook gemeld dat ze het zelfrespect verbeteren van kinderen met ernstige emotionele stoornissen en van kinderen met uiteenlopende ontwikkelingsstoornissen zoals communicatieproblemen, leerproblemen, (emotionele) gedragsstoornissen, autisme en ADHD.

ADHD en laag zelfbeeld

ADHD wordt gekenmerkt door problemen met aandachtsvaardigheden, het volhouden van de taak of georganiseerd zijn, en beïnvloedt de prestaties op school en dagelijkse activiteiten. Naast onoplettendheid en/of hyperactiviteit rapporteren kinderen en adolescenten met ADHD psychologische problemen met het welzijn, zoals een laag zelfbeeld. Door hun frequente uitdagingen en mislukkingen op school, en negatieve sociale feedback die ze tegenkomen, kunnen deze ervaringen bijdragen aan hun lage zelfrespect.

Over het onderzoek

Onderzoek naar ADHD toont aan dat problemen met het gevoel van eigenwaarde kunnen leiden tot minder adequate copingstrategieën, zoals angst en depressie, middelengebruik en afwijkende groepskeuzes, en ontwrichtend gedrag zoals pesten of gepest worden, aldus de studie. Volgens de auteurs van het onderzoek is verdere studie gewenst om de holistische impact van magische kampen op kinderen en adolescenten met ADHD te onderzoeken.

De studie met één groep aan de University of Alabama omvatte zes kinderen met ADHD in de leeftijd van 8-14 jaar, die deelnamen aan een virtueel ‘magisch kamp’ programma dat was ontworpen voor kinderen met een handicap. Het kamp kwam drie dagen per week bijeen, in sessies van 45 minuten tot een uur, gedurende vier opeenvolgende weken, in totaal negen tot twaalf uur. Voor en na het kamp werden de deelnemers en hun ouders individueel geïnterviewd om hun kampervaring te onderzoeken.

De scores voor eigenwaarde na het ‘magische kamp’ waren significant hoger dan de vóór het kamp. De uitkomst van de vragenlijsten daarover werden bevestigd door de deelnemers, die een toename van het gevoel van eigenwaarde beschreven na deelname aan het magische kamp, ​​en door de verklaringen van de ouders over de positieve impact op het psychisch welzijn van hun kind.

Het kamp wordt elke zomer gehouden. Studenten ergotherapie worden getraind in het protocol dat is ontwikkeld door illusionist en opvoeder Kevin Spencer - een internationale autoriteit op het gebied van het therapeutisch gebruik van goocheltrucs bij fysieke en psychosociale revalidatie - en geven instructies aan de kampeerders.

Elke kampeerder wordt gekoppeld aan twee studenten voor de duur van het drie weken durende zomerkamp. Door deze koppeling werken kampeerders in hun eigen tempo en hebben ze een persoonlijke leerervaring. Aan het einde van elk kamp is er een gestreamde goochelshow voor vrienden en familie. Het kamp is gratis en staat open voor kinderen van 9-18 jaar met een handicap. Het virtuele kamp verwelkomt deelnemers uit de hele wereld.

Bron: Hon K. Yuen et al, Contribution of a virtual magic camp to enhancing self-esteem in children with ADHD: A pilot study, Health Psychology Research (2021). DOI: 10.52965/001c.26986 (https://healthpsychologyresearch.openmedicalpublishing.org/article/26986-contribution-of-a-virtual-magic-camp-to-enhancing-self-esteem-in-children-with-adhd-a-pilot-study)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

magic magic