RTL vindt bij onderzoek naar zorgbedrijven 93 dubieuze ggz-aanbieders

Criminelen kunnen veel te makkelijk over de rug van kwetsbare patiënten een handeltje in de zorg beginnen om er zelf rijk van te worden. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt nu dat er ruim 560 dubieuze zorgaanbieders zijn waar een groot risico is op witwassen, fraude en andere vormen van criminaliteit. Experts reageren geschrokken: er moet veel strenger gecontroleerd worden.
Van de 567 zorgbedrijven die RTL als dubieus aanmerkte, zijn er minstens 93 ggz-aanbieder.

Opvallende zorgbestuurders

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws keek, met data van bedrijfsinformatiespecialist Graydon, voor het eerst op grote schaal naar de signalen van criminele inmenging in de zorg. Zo zijn tienduizenden zorgaanbieders gecheckt op te hoge winsten en risicovolle andere bedrijven in hun netwerk. Deze signalen van criminaliteit zijn opgesteld met zorgfraude-experts van het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ) en ondermijningsclub Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) Oost.

De kenmerken van een dubieus zorgbedrijf.

Bij een combinatie van minstens drie van de acht volgende indicatoren, noemde RTL een zorgaanbieder ’dubieus’: onwaarschijnlijk hoge winsten; links met vastgoed; links met hoog-risico-branches, zoals autohandel en horeca; een onwaarschijnlijke verhouding tussen omzet en personeelskosten; een hoge omzet bij zzp-ers; niet voldoen aan de wet normering topinkomens; opvallende wisseling van bestuurders of rechtsvorm; eerdere faillissementen.

Om bedrijven te toetsen op deze indicatoren verzamelde RTL via Graydon, dat informatie verzameld over bedrijven uit openbare bronnen, gegevens van zo’n 70.000 bedrijven in het sociale domein, waarna RTL na onderzoek tot een lijst van 567 bedrijven kwam, die minstens op drie indicatoren slecht scoren. 

Lees hier het hele onderzoek (https://www.rtlnieuws.nl/onderzoek/artikel/5262080/dubieuze-zorgbedrijven-fraude-ondermijning-witwassen) en de verantwoording (https://www.rtlnieuws.nl/sites/default/files/content/documents/2021/10/28/Verantwoording%20onderzoek%20indicatoren%20zorgfraude%20RTL%20Nieuws_1.pdf).

Passende maatregelen

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zegt in een reactie (https://www.zn.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht?newsitemid=6850117632): ”We zijn bekend met de indicatoren die RTL noemt en werken daarmee ook zelf. De kans is groot dat (een deel van) de zorgaanbieders die ook RTL aanmerkt als risicovol voor fraude, ook door ons is of wordt onderzocht. Tegelijkertijd is het belangrijk te benadrukken dat er pas sprake is van fraude als dat ook daadwerkelijk is bewezen. In dat geval nemen we altijd passende maatregelen zoals het terugvorderen van het onterecht gedeclareerde bedrag en eventuele onderzoekskosten, het doen van aangifte of het registreren van personen die hebben gefraudeerd in een register.”

Complexiteit van gegevensgebruik en -uitwisseling

Ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt (https://vng.nl/artikelen/zorgvuldig-manoeuvreren-bij-de-aanpak-van-zorgfraude-ingrid-hoogstrate) de indicatoren die RTL gebruikt te herkennen. ”Waar gemeenten vooral tegenaan lopen is de complexiteit van gegevensgebruik en -uitwisseling. Wat is wel mogelijk en wat niet. Als VNG Naleving proberen we continu in kaart te brengen welke gegevens gemeenten binnen de huidige wetgeving kunnen gebruiken en uitwisselen. Het Informatieknooppunt Zorgfraude is bij die uitwisseling de spin in het web. Ook wordt bekeken hoe gemeenten betere stuurinformatie kunnen krijgen over ondermijnende zorgfraude. Denk aan Zicht op Ondermijning, waar samen met enkele gemeenten een proef op het terrein van Wmo – pgb en zorg in natura – plaatsvindt. Ook werken we actief aan de koppeling met ondermijning door zorgfraude in de betreffende netwerken op de agenda te zetten.”

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

geld12 geld12