Voor kinderen verdubbelde tijdens corona-epidemie de tijd achter een scherm

Kinderen spenderen maar liefst acht uur per dag achter een scherm, in vergelijking met vier uur vóór de coronapandemie. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit van Californië. En dan gaat het vooral om activiteiten buiten school, zoals streamen, gamen, berichten sturen, surfen enzovoort. Tijd die ze bijvoorbeeld aan online lessen besteden, hoort daar niet bij. Volgens de auteur van de studie, Jason Nagata, wordt een langere schermtijd gelinkt aan een slechtere mentale gezondheid en meer stress bij tieners.

De studie werd gepubliceerd (https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2785686) in het wetenschappelijke tijdschrift ‘JAMA Pediatrics’. In totaal werden 5.412 tieners tussen 10 en 14 jaar ondervraagd over hun schermgewoontes. De wetenschappers stelden vast dat de kinderen gemiddeld 7,7 uur per dag voor een scherm spenderen, terwijl dat in pre-coronatijden nog maar 3,8 uur was.

Het onderzoek beperkt zich tot kinderen in de VS, het is niet bekend of kinderen in Europa dezelfde tijd achter het scherm doorbrengen.

Meer stress 

Volgens Nagata zouden adolescenten die vaker naar een scherm grijpen meer stress ervaren en het op mentaal vlak minder goed hebben. “De meeste gezinnen hoopten dat communiceren met vrienden via games of sociale media, of relaxen en videos bekijken stress zouden doen afnemen tijdens de pandemie”, aldus kinderdokter Jenny Radesky. Dat is echter niet het geval. Zo zouden jongeren met een kortere schermtijd zelfs betere relaties met familie en vrienden hebben. 

De negatieve impact kan volgens Radesky te wijten zijn aan ‘doomscrolling’. Bij dat fenomeen worden mensen telkens aan slecht nieuws blootgesteld wanneer ze door hun sociale media-feeds scrollen. De dokter benadrukt dat meer schermtijd jongeren bovendien minder de kans geeft om activiteiten te doen “die helpen om veerkracht te ontwikkelen in moeilijke tijden, waaronder slapen, mediteren of sporten”. 

Lees hier het volledige artikel (https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2785686)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

ehealth 4 ehealth 4