De ontwikkeling van een destructieve relatie

Door Wies

Terugblik op mijn ’tijd van toen’

 

Een paar weken geleden zag ik de film ‘Zij lijkt het probleem te zijn (https://professionals.verdwenenzelf.org/documentaire/)’. Deze documentaire is voor iedereen die met emotionele mishandeling te maken heeft of heeft gehad een absolute aanrader. Professionals kunnen deze documentaire inzetten tijdens hun behandeling, bijvoorbeeld als ‘praatpapier’ wanneer er even geen woorden zijn.

Ik lees regelmatig dat er vrouwen of mannen zijn die al tientallen jaren vast zitten in een web waar ze denken nooit meer uit te kunnen ontsnappen. Zo triest, dat je op een punt bent aangekomen dat je zelfbeschikkingsrecht en actieradius tot het nulpunt zijn gedaald. En dat terwijl je ‘innerlijk weten’ al lang heeft laten horen dat het niet te dragen is, zo’n relatie. Deze film biedt een tipje van de sluier waardoor je zo vast kan komen te zitten. Twee keer heb ik hem bekeken nu, ‘Zij lijkt het probleem te zijn’, maar ze is het niet, zeker niet!

Het heeft me geraakt, deze documentaire. Ze kwam zo mijn ziel binnen. De scenes die weergeven hoe de trukendoos van een pleger steeds opnieuw weer open gaat. En hoe jij zelf als partner onbewust en onbekwaam vol goede moed en positivisme steeds weer een rad voor ogen wordt gedraaid. Hoe lang je gelooft in een werkelijkheid die niet van jou is, hoe lang je meebeweegt, jezelf wegcijfert en vooral hoe je jezelf steeds de schuld geeft van bijna alles.

De ontwikkeling van de destructieve relatie wordt in beeld gebracht. Hoe de vrouw zich vereerd voelt te zijn ‘uitverkoren’. Ze is alles voor hem. En ze gelooft en ze beweegt mee totdat ze verstrikt zit in zijn web van controle en regie. Totdat ze steeds verder weg raakt van haar eigenheid. Ze wordt een schim van zichzelf.  Gelukkig is er ook hoop. Trouwe vrienden die je wakker schudden, die zeggen dat het niet aan jou ligt, die je willen helpen. Het kan pas lukken met die hulp als je het zelf ziet. Er zijn mensen die daar helaas jaren over doen en daarna nog meer jaren nodig hebben om te herstellen. Maar het kan, het kan echt, en je wordt er een mooier, rijker mens van!

Wat ik, wanneer ik terugblik op mijn tijd van toen herken, is vooral het sluimerende gevoel van: er klopt iets niet in onze relatie. Ik voelde een onderstroom waar ik maar geen vinger achter kreeg. Het eeuwige commentaar op mijn moederschap, op mijn vrouw zijn, op mijn energieniveau, op mijn vele onverklaarbare ziekteverschijnselen, op mijn vriendschappen. Alles werd veroordeeld, maar subtiel.

En dat ik veel aandacht vroeg in onze relatie was ook zo’n thema. Ik moest maar eens naar een dokter. Terwijl mijn toenmalige partner altijd en overal aandacht wilde, tijdens verjaardagen, nieuwjaarsborrels en andere festiviteiten. Hij was altijd aan het woord, de meeste vrienden hingen aan zijn lippen. Hij had altijd spannende verhalen, niemand kon daar aan tippen. De verhalen vertelde hij al meer dan twintig jaar, altijd dezelfde. Hij kende het effect wat hij ermee kon bewerkstelligen en dat streelde zijn ego. Hij genoot.

Ik niet, ik irriteerde me kapot en schaamde me voor mijn vrienden.

Ook mijn ex zei me dat ik vroeger zo levendig was en vol ideeën zat en dat hij het maar niet begreep dat er maar weinig uit mijn handen kwam. Ik voelde me vooral leeggezogen in die tijd. Ik had geen energie meer.

De boosheid, de agressie en de onveiligheid, het zit er allemaal in, in deze prachtige documentaire. Ook de adviezen naderhand zijn zeer waardevol. Had ik toen maar geweten dat het kansloos is om samen met je ex een relatie-communicatie training te gaan doen. Het heeft gelukkig voor mij wel het inzicht opgeleverd dat ik niet meer in de relatie kon voortleven. Ik wist dat ik weg moest en wel zo snel mogelijk. Ook het advies om niet bij een zelfde advocaat je scheiding te regelen was mij toen niet bekend. Het was een drama. Omdat ik zo snel als kon met mijn kinderen wilde vertrekken, ben ik akkoord gegaan met een echtscheidingsconvenant wat nu niet bepaald de schoonheidsprijs verdient. Ik wist het niet, ook hierin is de documentaire een hulpbron!

Het fijne is ook de bevestiging die de documentaire geeft: ik was niet gek, ik heb het echt meegemaakt, en ik ben eruit ontsnapt. Gelukkig is dat mogelijk, jezelf oprapen, alle brokstukken in elkaar zetten en weer verder gaan. Hoe mooi is het wanneer je op een dag jezelf weer ziet en durft te zeggen: ik deug, ik ben een mooi mens en ik ben de moeite waard!

 

Deze blog is eerder geplaatst op de site van Het Verdwenen Zelf (https://verdwenenzelf.org/).
Wie meer columns van Wies (https://verdwenenzelf.org/?s=wies) wil lezen, kan daar terecht.
Op de site is ook informatie voor professionals (https://professionals.verdwenenzelf.org/) te vinden.

verdwenen zelf verdwenen zelf

Reacties
Reactie: (sara)
15-3-2024, 12:47
Ik ben onder de indruk van het goede werk van DR SUNNY. Dit overkomt mij echt. Ik heb mijn ex-man terug. Mijn naam is Sara . God heeft deze man inderdaad gebruikt om mijn situatie te helpen. Luister alstublieft naar mijn woorden als u op zoek bent naar een spreukenmaker om u te helpen, neem dan contact op met Dr. Sunny. Hij is de beste spellcaster die je vandaag kan helpen. Twee jaar geleden hadden ik en mijn man een enorme ruzie die tot onze scheiding leidde. Het was een hel voor mij en mijn zoontje dat we naar een andere stad moesten verhuizen. Ik werd een alleenstaande ouder. Ik heb pas ongeveer een week geleden contact opgenomen met Dr. Sunny toen ik hem over mijn situatie vertelde en hij zei dat ik me er geen zorgen over hoefde te maken en ik voldeed aan zijn procedures en hij deed zijn werk. Binnen twee dagen kwam mijn ex-man bij mij terug. Het gebeurde op een dinsdagochtend toen ik van thuis (mijn ouders) een telefoontje kreeg dat hij naar mij op zoek was. Ik accepteerde dat hij naar mijn huis kwam en bood mijn excuses aan terwijl ik voor onze zoon knielde. Ik wist meteen dat deze man mij geholpen heeft. Ik ben een heel gelukkige vrouw met alles wat er in mijn leven is gebeurd. Als je contact wilt opnemen met een spellcaster, ontmoet dan Dr. Sunny en je zult verrast zijn door de geweldige veranderingen in je leven. Zijn e-mailadres is drsunnydsolution1@gmail.com. Je kunt hem ook WhatsAppen op +2348082943805. neem contact met hem op en hij zal op u reageren.

Reactie: (Erica)
15-8-2023, 02:03
Mijn man van 3 jaar heeft het vorige week uitgemaakt. Ik at of sprak met niemand, ik huilde veel, ik was zo depressief en gestrest dat ik door alle stress en depressie in het ziekenhuis belandde. Op een dag was ik op zoek naar liefdestips op internet omdat ik heel veel van hem hou en om hem geef en ik wil dat we weer samen zijn als koppel. Ik vond een machtige man genaamd Dr. Sunny die zoveel relatieproblemen oploste... dus nam ik contact met hem op en legde hem alles uit, waarna Dr. Sunny me vertelde dat hij binnen 48 uur contact met me op zou nemen nadat hij me had geholpen met de verzoeningsspreuk. Het werkte perfect zoals beloofd en Alexandra kwam terug en begon me te vragen hem terug te accepteren. Ik ben nu zo blij dat Dr. Sunny heeft gedaan wat hij beloofde. Neem contact op met Dr. Sunny, want het is 100% gegarandeerd en effectief. E-mail hem op (drsunnydsolution1@gmail.com WhatsApp +2348082943805

Reactie: (Christien)
5-5-2021, 14:12
Dankjewel Wies, voor het delen van je ervaringen. Ik ben nog bezig met mijn ontsnapping uit een relatie van 33 jaar. Ik vind steun in je woorden.

Reactie: (michelle)
28-4-2021, 21:57
zo herkenbaar, zat jaren in een narcistische relatie, zogenoemde maatschappelijk werkster, kwam zelfs onder de indruk van de charme van mijn narcist, gevolg, zij heeft mij nog verder uit mijn kracht toen gehaald, ten koste van mijn nog jonge kinderen. nooit meer met iemand samen geweest, toen 35, nu 73.