Wijzigingen over gebruik mondmaskers in elfde versie 'richtlijn GGZ en corona'

Op 4 februari is de 11de versie van de richtlijn GGZ en corona gepubliceerd. Aanpassingen waren nodig, want het RIVM heeft haar LCI-richtlijn COVID-19 geactualiseerd, schrijft Akwa GGZ. Het gaat om twee wijzigingen:

De eerste wijziging gaat over het vervallen van de tijdsduur van 15 minuten als norm voor het preventief gebruik van mondneusmasker bij zorgcontacten. In eerdere versies van de standaard was de aanbeveling dat hulpverleners persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken als een bezoek langer dan 15 minuten duurt. Die tijdsnorm is nu vervallen; aanbeveling is dat hulpverleners direct beschermingsmiddelen gebruiken. NB: de regels over afstand houden (1,5 meter) blijven hetzelfde.

De tweede wijziging is de toevoeging is dat het gebruik van FFP2-maskers ook overwogen kan worden in situaties waarbij ingeschat wordt dat er een verhoogd risico op vrijkomen van zeer kleine druppeltjes is, zoals bij langdurige blootstelling op een korte afstand aan een COVID-19 positieve/verdachte patiënt.

De wijzigingen zijn doorgevoerd in deze paragrafen:

Ambulante begeleiding (https://www.ggzstandaarden.nl/richtlijnen/ggz-en-corona-richtlijn/richtlijn/voorkomen-van-besmetting/ambulante-begeleiding);

Crisisdienst, spoed, Intensive Home Treatment, acute opname; (https://www.ggzstandaarden.nl/richtlijnen/ggz-en-corona-richtlijn/richtlijn/crisisdienst-spoed-intensive-home-treatment-acute-opname)

Hoe te handelen bij verdenking van corona bij een opgenomen patiënt; (https://www.ggzstandaarden.nl/richtlijnen/ggz-en-corona-richtlijn/richtlijn/hoe-te-handelen-bij-verdenking-van-corona-bij-een-opgenomen-patient)

Hoe te handelen bij bevestigde besmetting van corona bij een opgenomen patiënt; (https://www.ggzstandaarden.nl/richtlijnen/ggz-en-corona-richtlijn/richtlijn/hoe-te-handelen-bij-bevestigde-besmetting-van-corona-bij-een-opgenomen-patient)

In isolatie plaatsen buiten de afdeling. (https://www.ggzstandaarden.nl/richtlijnen/ggz-en-corona-richtlijn/richtlijn/bij-in-isolatie-plaatsen-buiten-de-afdeling)

De richtlijn GGZ en corona is een levend document. Zodra beleidswijzigingen of andere ontwikkelingen daar aanleiding toe geven, komt de werkgroep weer bijeen om te inventariseren of aanpassing van de richtlijn nodig is.

Lees hier de vorige wijzigingen in de richtlijn (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3848422/nieuws/richtlijn_ggz_en_corona_aangepast_vanwege_avondklok_vaccinaties_britse_variant_en_mantelzorg.html?page=1)

Lees hier de hele geactualiseerde richtlijn (https://www.ggzstandaarden.nl/richtlijnen/ggz-en-corona-richtlijn/inleiding)

Bron: Akwa GGZ (https://www.ggzstandaarden.nl/richtlijnen/ggz-en-corona-richtlijn/inleiding)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

corona handreiking corona handreiking