Huiselijk geweld en kindermishandeling uitzonderingen voor avondklok

Deze week is de avondklok ingegaan als één van de maatregelen tegen corona. Er zijn een aantal uitzonderingen op deze maatregel; waaronder calamiteiten. Geweld Hoort Nergens Thuis (GHNT) wijst erop dat huiselijk geweld en kindermishandeling onder calamiteiten valt en roept mensen op om melding te maken.

Het kabinet heeft instemming van de Tweede Kamer een avondklok ingevoerd. Het is de bedoeling dat iedereen vanaf 21:00 uur ’s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft.

Het is verboden om dan zonder geldige reden op straat te zijn. Dit is een zware coronamaatregel bovenop de huidige lockdown om het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegen te gaan.

Er zijn uitzonderingen op deze maatregel:

* bij een calamiteit;

* als jijzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft

* als je van je werkgever voor werk naar buiten moet;

* als je (noodzakelijk) naar het buitenland reist of terugkeert naar Nederland;

* als je onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen;

* als je onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftenzitting en dit kunt aantonen;

* als je een aangelijnde hond uitlaat, dit doet je in je eentje.

Huiselijk geweld en kindermishandeling valt onder calamiteiten

GHNT wijst erop dat slachtoffers van huiselijk geweld en kindermishandeling niet binnen hoeven te blijven tijdens de avondklok en roept slachtoffers en omwonenden/bekenden op om, juist nu, melding te maken door de chat van Veilig Thuis te benaderen, 0800-2000 te bellen of bij (dreiging van) geweld 112 te bellen.

Jeugdzorgmedewerkers

Jeugdzorgwerkers die voor werk naar buiten moeten tijdens de avondklok, moeten het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ en de ‘Werkgeversverklaring avondklok’ bij zich hebben. De blanco invulformulieren kun je hieronder vinden.

Blanco formulieren zijn hier te downloaden (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/avondklok/formulieren-avondklok)

Alle informatie over de avondklok op Rijksoverheid.nl (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/avondklok)

Bron: Geweld hoort nergens thuis (https://voordejeugd.nl/nieuws/uitzondering-op-avondklok-huiselijk-geweld-en-kindermishandeling-vallen-onder-calamiteiten/)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

klok klok