Rotterdamse wijk verzet zich tegen opvang van mensen met psychische problemen

Enkele honderden mensen zijn woensdagavond naar een informatiebijeenkomst gekomen over de gedeeltelijke herbestemming van verzorgingshuis De Evenaar in Rotterdam-Oosterflank. Er was ruimte voor 170 mensen, er kwamen er 250. De gemeente had beveiligers ingeschakeld. Dat schrijft RTV Rijnmond. Volgens RTV Rijnmond liepen de gemoederen hoog op tijdens de bijeenkomst en is er groot ongenoegen over de nieuwe bestemming van het ouderencomplex. Er zijn zorgen over de leefbaarheid en de rust in de wijk. Ook zien de bewoners de huizenprijzen kelderen. Citaat van een bewoner: ”De mensen gaan hier de wijk inlopen en zich misdragen. Ze staan te pissen op een kinderspeeltuintje hiervoor en in de tuinen in de straat.”

Het woon-zorgcomplex wordt omgebouwd tot een verzamelgebouw waar onderdak is voor ouderen, alleenstaande Rotterdammers met een psychische aandoening en gezinnen die tijdelijk professionele hulp nodig hebben. De bijeenkomst werd gehouden om de omwonenden te informeren.

In eerder gemeentelijk schrijven wordt gesteld dat zorgaanbieders CVD, Humanitas Zorg en Bavo Europoort de Evenaar zullen doorontwikkelen ’van een woon-zorgcomplex voor alleen ouderen tot een multifunctioneel woongebouw voor een goede mix aan bewoners’. Daarnaast komt er in het pand een respijthuis waar mantelzorgers hun zorg tijdelijk kunnen overdragen aan vrijwilligers om even op adem te komen. Ook worden appartementen verhuurd aan Rotterdammers die woonruimte zoeken (bijvoorbeeld starters), iets willen betekenen voor zorgbehoevende medebewoners en een actieve bijdrage willen leveren in het complex.

In het complex bieden medewerkers 24 uur per dag begeleiding en toezicht. Zij zijn buiten kantoortijden ook altijd bereikbaar voor de omwonenden. Voorts zal er dagelijks een conciërge in en rond het complex aanwezig zijn die bereikbaar is voor bewoners en omwonenden. De initiatiefnemers overwegen ook een beheercommissie te vormen. Daarin kunnen gemeente, de samenwerkende zorginstellingen, de wijkagent en omwonenden goede afspraken maken met elkaar.

Bron: RTV Rijnmond (https://www.rijnmond.nl/nieuws/163765/Oosterflankers-massaal-op-de-been-tegen-psychische-opvang-in-de-wijk) / De Havenloods (https://www.dehavenloods.nl/nieuws/algemeen/334338/de-evenaar-gaat-ook-alleenstaanden-met-psychische-problemen-opvangen-)

Stigma 1 Stigma 1