Nieuw onderzoek ziet agressief gedrag als (zeldzame) bijwerking van antidepressiva

De vraag of antidepressiva kunnen leiden tot agressief gedrag of zelfs moord levert al jaren een stevig debat op onder deskundigen. Dat blijkt ook uit de Britse documentaire ‘Recept voor moord?’ die ZEMBLA vandaag uitzendt. In deze reconstructie van de ‘Batman-moorden’ staat de vraag centraal of anti-depressiepillen een rol hebben gespeeld bij de daad van student James Holmes. Holmes richt in 2012 een bloedbad aan in een bioscoop tijdens een Batman film. Hij vermoordt twaalf mensen en verwondt er zeventig. Op dat moment slikt hij een hoge dosis van het antidepressivum Zoloft (sertraline).

’Er is wel iets aan de hand’
Hoogleraar Robbert-Jan Verkes zegt in ZEMBLA dat artsen heel zorgvuldig moeten voorlichten en patiënten die antidepressiva slikken goed in de gaten moeten houden, zeker in de eerste weken dat ze de medicijnen slikken. Ook al is agressie een zeldzame bijwerking. De hoogleraar: “Ik denk dat er in zeldzame gevallen toch een verband is tussen bepaald gedrag en die medicatie. Bij het bijwerkingencentrum Lareb zijn onevenredig veel gevallen gemeld van geweld en antidepressiva als je het vergelijkt met geweld als bijwerking van andere medicijnen. Ook in de Verenigde Staten wordt onevenredig vaak agressie gemeld als bijwerking. Dat geeft te denken, er is wel iets aan de hand naar mijn mening.”

Ratten
Verkes: “In Nijmegen hebben we net een nieuw onderzoek gedaan met ratten en het antidepressivum citalopram. Eigenlijk zou het zo moeten zijn dat ratten minder agressief worden van citalopram, want dat gebeurt ook bij de meeste mensen, maar een aantal ratten werd juist steeds agressiever. Ik denk dat daar echt iets zit en dat je dat ook ziet bij mensen. Het is belangrijk om te weten wat die agressie veroorzaakt, want dan kunnen we beter en gerichter voorlichten en voorschrijven. Al is er maar één zaak waarbij antidepressiva de oorzaak was van de moord, dan is het er al één te veel.”

Nederlandse zaken
Net als bij de zaak James Holmes zijn er ook in Nederland verschillende moordzaken waarin de discussie over antidepressiva een rol speelt. Een bekende zaak is bijvoorbeeld de bijlmoord waarbij stewardess Elzelien K. haar dochter en echtgenoot vermoordde. Ook de zaak Grietje S., die haar tweejarig zoontje wurgde en met haar dochtertje van zeven het water inreed is een bekende zaak. En in 2008 schoot de Fries Ids Idsardi drie personen neer terwijl hij aan de antidepressiva was. Eén slachtoffer overleed, twee anderen raakten zwaargewond. Idsardi had een dubbele dosis paroxetine geslikt.

Rechter had antidepressivagebruik meer mee moeten wegen
Hoogleraar Verkes deed maandenlang dubbelblind onderzoek met Ids Idsardi in de TBS kliniek. Daaruit bleek dat hij op dagen dat hij paroxetine kreeg merkbaar agressiever en prikkelbaarder was dan op dagen dat hij dit niet kreeg. Verkes: “In het geval van James Holmes kan ik niet beoordelen of antidepressiva een rol hebben gespeeld bij zijn agressieve gedrag, bij Idsardi is de kans veel groter dat die medicijnen een rol hebben gespeeld. We hebben hem uitvoerig onderzocht en gebleken is dat hij sneller geïrriteerd raakt als hij paroxetine slikt. Het is in dit soort zaken ontzettend moeilijk om de rol van antidepressiva aan te tonen, maar ik vind dat Idsardi tekort is gedaan en dat de rechter meer mee had moeten wegen dat hij gevoelig is voor de antidepressiva die hij slikte.”

Bron en voor de rest van het artikel: Zembla (https://zembla.bnnvara.nl/nieuws/nieuw-onderzoek-toont-relatie-tussen-antidepressiva-en-agressief-gedrag)

‘Recept voor moord?’ van ZEMBLA INTERNATIONAAL werd gisteren uitgezonden op woensdag 17 januari om 21:15 op NPO2.

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

psychofarmaca 1 psychofarmaca 1