Psychische problemen op werkvloer zijn nog moeilijk bespreekbaar

Veel mensen met een psychische aandoening of ziekte verzwijgen die op hun werk, uit angst voor negatieve reacties of zelfs ontslag. Hun onzichtbaarheid staat haaks op het streven van politiek, werkgevers en vakbonden om extra banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Hoe kan dat beter? Dat vraagt Annemiek Onstenk zich af op Sociale Vraagstukken (https://www.socialevraagstukken.nl/psychische-aandoening-onbespreekbaar-op-de-werkvloer/).

Tot voor kort werden mensen met ernstige psychische problematiek bijna automatisch arbeidsongeschikt verklaard. Zorgverleners en uitkeringsinstanties vonden dat hun cliënten door de klachten of aandoening niet kónden werken. Onwetendheid en vooroordelen over Ggz-cliënten als ‘Zij kunnen het werk niet aan, zij komen altijd te laat, zij zijn vaak ziek en ze zijn niet productief’ deden de rest: ‘psychisch gestoord’ zijn en werken matchen niet.

Voor het eenmalige magazine Qracht 500 over psychische problematiek en werk/loosheid, dat begin 2018 verscheen, interviewde Onstenk honderd ervaringsdeskundigen. Een aantal van hen zegt overtuigd te zijn vanwege psychische problematiek ontslagen te zijn. Een aantal heeft strategieën ontwikkeld om aan het werk te blijven, of op het werk niet te laten merken dat zij psychische problemen hebben.

Ook vroeg Onstenk werkgevers, UWV, jobcoaches, een gemeente en een wetenschapper om een reactie op de roep om een passende maatschappij. Sommige werkgevers zijn bereid ‘in de beperking naar de mogelijkheden van medewerkers’ te zoeken. Of nemen bijvoorbeeld mensen met autisme in dienst ‘omdat zij de besten zijn’. Maar het zijn er nog te weinig, aldus Onstenk. Uit het tweejaarlijks arbeidsmarktonderzoek van het SCP blijkt dat tweederde van de werkgevers zich verantwoordelijk voelt voor het in dienst nemen van mensen met een gezondheidsbeperking, maar dat slechts 11 procent bereid of van plan is dat ook daadwerkelijk te doen.

Bron en voor het hele artikel: Sociale Vraagstukken.nl (https://www.socialevraagstukken.nl/psychische-aandoening-onbespreekbaar-op-de-werkvloer/)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

wachtlijst 1 wachtlijst 1