Gevoeligheid voor (terugkerende) depressie wellicht meetbaar via de ogen

Een huisarts die met een pupiltest kan zien of iemand behandeld moet worden voor depressie. Als het aan onderzoeker Marie-José van Tol (UMCG/RUG) ligt is dat de toekomst bij depressiebehandeling. Van Tol en collega’s doen onderzoek naar preventieve therapie tegen een herhaalde depressie. Ze gebruikt daarbij onder meer een eyetracker, die kan zien hoe de pupil reageert op bepaalde beelden of teksten. Die reactie kan wijzen op een sterke of zwakke controle van emoties en daarmee op vatbaarheid voor depressie. In dat geval zou een huisarts met een pupiltest kunnen onderzoeken of iemand preventieve therapie moet krijgen of niet.    

Voor het onderzoek kunnen mensen zich nog aanmelden, via de website van het depressieonderzoek.
Marie-José van Tol is Assistant Professor aan UMCG/RUG en founding member en bestuurslid van de Young Academy Groningen.

Bron: UMCG / RUG (https://www.rug.nl/about-us/news-and-events/news/archief2017/nieuwsberichten/0111-unifocusvantol)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

privacy 2 privacy 2