Blue Monday: "Een belediging voor mensen die écht depressief zijn"

Blue Monday is een benaming voor de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar. Hoewel de bedenker, de Britse psycholoog Cliff Arnall, veel kritiek kreeg op zijn ‘wetenschappelijke formule’ is de term Blue Monday de laatste jaren veelvuldig te horen.

Veel media besteden aandacht aan Blue Monday.Op Blue Monday is de gezelligheid van de feestdagen naar de achtergrond verdwenen en zijn goede voornemens alweer verdrongen of verbroken. De vakantie is nog lang niet in zicht. De blauwe enveloppen vallen op de deurmat. Ook het weer werkt niet mee: het is donker, koud en nat.

Dar schrijft MIND (https://www.psychischegezondheid.nl/bluemonday), dat daarbij aantekent dat het onbehagen van Blue Monday niet moet worden verward met het leed van een echte depressie. Ben je langer dan twee weken somber, dan raadt de vereniging je aan een depressietest te doen of contact op te nemen met je huisarts of de anonieme hulplijn Korrelatie.

De meeste media zijn sceptisch. In Tubantia zegt psychiater en geneesheer-directeur van Mediant Henk van den Berg. ”Het is echt gewoon onzin. In de psychiatrie bestaat het verschijnsel niet; het Blue Monday-syndroom is er niet. Het is ook niet zo dat we van onze ambulante cliënten op deze dag veel meer hulpvragen krijgen.” Met een lach: ”Er staan hier voor deze maandag echt geen extra hulptroepen klaar.” En in dezelfde krant zegt Lars Wormgoor van de psychiatrische afdeling in het plaatselijke ziekenhuis MST dat het niet drukker is dan normaal. ”We merken hooguit dat er elk jaar wat piekjes zijn rond de afgelopen feestdagen. Het is meer een seizoensding, maar niet op blauwe maandag. Het is net Valentijn, dat ooit bedacht is. Maar op Valentijnsdag zijn echt niet ineens veel meer mensen verliefd dan op 12 of 15 februari.”

In de Telegraaf: ”Blue Monday is een verzonnen fenomeen, bedoeld om zonvakanties te stimuleren”. Psycholoog Jean-Pierre van de Ven: ”Een belediging voor mensen die echt depressief zijn”.

Blue Monday mag onzin zijn, aandacht voor echte depressies kan geen kwaad. Vanavond is ook het depressiegala in Den Bosch, niet toevallig op Blue Monday. Maar het gaat daarbij wel over échte depressies.

Bron: Redactie.

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

BM-Logo BM-Logo