Werkbelasting GGZ krijgt in 2018 meer aandacht van Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Zorg en Welzijn heeft de afgelopen jaren minder aandacht gekregen van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW). In 2018 gaat dat veranderen. Dat staat te lezen op GGZ-connect. De sector kent een hoger ziekteverzuim dan gemiddeld. Volgens de Inspectie SZW brengt werken in de zorg specifieke lichamelijke en geestelijke gezondheidsrisico’s met zich mee. Het toezicht richt zich op de deelsectoren geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, ziekenhuizen, verpleging, verzorging en thuiszorg. De Inspectie SZW wil vanuit haar rol verantwoord werkgeverschap bevorderen, waarbij werknemers in zorg en welzijn gezond kunnen blijven werken en eerlijk worden betaald. Daarin focust ze in de zorg specifiek op fysieke en psychosociale arbeidsbelasting.

Focus op fysieke belasting

Bij het verbeteren van gezondheid en inzetbaarheid ligt de focus op fysieke belasting. Het inspectieproject rond fysieke belasting loopt door in 2019. De Inspectie SZW beoogt met de inspectie dat alle geïnspecteerde zorginstellingen inzicht hebben in de fysieke belasting en nemen daar actief, als onderdeel van het HRM-beleid, aantoonbare maatregelen op.

Focus op psychosociale arbeidsbelasting (PSA) bij herinspecties

De Inspectie SZW vindt inspecteren en herinspecteren een krachtig instrument om in risicobedrijven voldoende aandacht voor PSA in het arbobeleid te krijgen. Een van de arbeidsrisico’s in de ggz is PSA, zoals werkdruk en agressie. Bij herinspectie in 2018 moet blijken dat de feitelijke uitvoering van de RI&E (Risico-Inventarisatie & – Evaluatie) en het plan van aanpak voldoende worden opgepakt.

Branche-erkende RI&E: de ZorgRie

Met ZorgRie, de branche-erkende digitale RI&E, kunnen belangrijke arborisico’s worden geïnventariseerd. De uitkomsten van de inventarisatie kunnen gebruikt worden om arbobeleid gericht aan te passen. De digitale RI&E is een computerprogramma dat door K.M.O. Apeldoorn is samengesteld uit bestaande softwarepakketten en zorgbreed wordt aangeboden. Het programma is te gebruiken om verschillende vragenlijsten in te vullen. O&O-fonds GGZ draagt bij aan het onderhoud en beheer van de gedigitaliseerde RI&E.

Bron: Jaarplan Inspectie SZW 2018, via GGZ-connect (http://www.ggz-connect.nl/bericht/9780/inspectie-sociale-zaken-en-werkgelegenheid-inspecteert-in-2018-de-ggz-focus-op-fysieke-en-psychosociale-belasting)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

vergrootglas website(1) vergrootglas website(1)