Regelmatige seks op oudere leeftijd gaat samen met minder dementie

Zeker op oudere leeftijd stimuleert regelmatige seks de hersenen blijkbaar meer dan bijvoorbeeld kruiswoordraadsels invullen. Dat schrijft HNL.be, dat zich daarbij baseert op een onderzoek van de universiteit van Oxford, dat afgelopen zomer werd gepubliceerd in het vakblad Journals of Gerontology.

Voor het onderzoek werd aan 73 vijftigplussers (waarvan 45 vrouwen en 28 mannen) gevraagd om een vragenlijst in te vullen. Hoe vaak seks ze hadden gehad in de twaalf maanden voorafgaande aan het onderzoek, was daarbij één van de vragen. Daarna werden ze onderworpen aan een aantal testen, gaande van geheugentesten tot oefeningen rond ruimtelijke oriëntatie en verbaal vermogen.

37 deelnemers hadden wekelijks seks gehad, 26 maandelijks en 10 niet. Zij die regelmatig seks hadden gehad, scoorden gemiddeld twee punten meer op bepaalde taken, dan wie maandelijks seks had gehad en zelfs vier punten meer dan wie geen seks had gehad. Vooral op vlak van verbale vloeiendheid, bijvoorbeeld in één minuut zoveel mogelijk woorden opnoemen die beginnen met de letter ‘F’, heeft regelmatig seks hebben impact.

Dopamine

De auteurs van de studie zijn niet zeker waarom seks goed is voor de hersenen, maar ze suggereren dat de hormonen zoals dopamine en oxytocine die afgescheiden worden tijdens het vrijen, signalen doorsturen die bepaalde delen in het brein zouden “trainen”. Al is er meer en grootschaliger onderzoek nodig om dit te bevestigen. Overigens is niet geheel duidelijk of er een oorzakelijk verband is: het is ook mogelijk dat bij ouderen mét de afname van hersenfuncties ook de wens om seks te heben afneemt.

“Men gaat er maar al te graag vanuit dat oudere mensen geen seks meer hebben, omdat die gedachte niet aantrekkelijk is. Maar het is belangrijk dat we het taboe doorbreken en kijken naar wat voor een impact seks op latere leeftijd kan hebben. Op de hersenen, maar ook op de fysieke gezondheid,” zegt dokter Hayley Wright van het Conventry universiteitscentrum voor onderzoek in de psychologie aan The Independent.

Bron: HNL.be (https://www.hln.be/nina/fit-gezond/hoe-regelmatige-seks-op-latere-leeftijd-je-kan-beschermen-tegen-dementie~a845a377)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

gender gender