Overmatig alcoholgebruik kan DNA van stamcellen beschadigen

Er is steeds meer bewijs dat alcoholconsumptie samenhangt met een verhoogd risico op kanker. Britse wetenschappers hebben nu een plausibele verklaring gevonden. Dat blijkt uit een artikel in Nature.

Het onderzoeksteam van het MRC Laboratorium voor Moleculaire Biologie van Cambridge University ontdekte op basis van een dierexperimentele studie met muizen dat alcohol het DNA van stamcellen beschadigt. De boosdoener is een chemische verbinding die acetaldehyde wordt genoemd, een bijproduct van het alcohol-afbraakproces.

Als iemand zoveel alcohol drinkt dat de acetaldehyde niet onmiddellijk kan worden afgebroken, of als het normale afbraakproces van acetaldehyde verstoord is, blijft er acetaldehyde in het lichaam achter. Dat hoopt zich dan op in de cellen. Dat is het moment waarop het schade aanricht aan het DNA. Althans, deze studie geeft daar zeer sterk bewijs voor.

Eerder onderzoek wees al uit dat acetaldehyde schade toebrengt aan het DNA, maar die experimenten werden niet uitgevoerd bij een levend organisme. Dit dierexperimenteel onderzoek keek bij muizen naar de genetische schade na alcoholtoediening en vond dat acetaldehyde dubbelstrengige breuken in het DNA van bloedvormende stamcellen veroorzaakt, waardoor deze permanent veranderen. Ook heeft acetaldehyde invloed op de chromosomen.

Garaycoechea, J. I. et al. Alcohol and endogenous aldehydes damage chromosomes and mutate stem cells. Nature (2018) 3 jan. Online http://dx.doi.org/10.1038/nature25154 (http://dx.doi.org/10.1038/nature25154)

Bron: sciencealert.com (https://sciencealert.com/alcohol-damages-dna-stem-cells-cancer-acetaldehyde) via Stap (http://www.stap.nl/nl/nieuws/laatste-nieuws.html/3454/6318/-zeer-sterk-bewijs-dat-alcohol-dna-van-stamcellen-kan-beschadigen#p3454).

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

alcohol alcohol