Gebruik stroomstootwapen in psychiatrische instellingen voorlopig niet toegestaan

In psychiatrische instellingen mag de politie voorlopig geen stroomstootwapen gebruiken. Dat heeft een meerderheid van de Tweede Kamer besloten. De familie van een patiënt had hierover een klacht ingediend  tegen de inrichting Bavo Europoort in Capelle aan den IJssel en de politie. Tegen de man, die medicijnen weigerde, werd een taser gebruikt om hem tot bedaren te krijgen. Gezamenlijk startten MIND, Ypsilon en Amnesty International een lobby tegen het gebruik. Met succes. Dat schrijft MIND.

Het stroomstootwapen kwam plotseling in beeld, doordat drie politiekorpsen er dit jaar mee mogen experimenteren. Na verzoeken van Bavo en later ook Delta om assistentie besloot de politie in overleg met de behandelaars tot het inzetten van de taser. Onaanvaardbaar, vindt de Kamer: psychiatrie moet een veilige en beschermende omgeving zijn. Een motie van Corinne Ellemeet (GroenLinks) maakt dat het stroomstootwapen tijdens de proef niet meer gebruikt worden binnen de instelling.

Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter toont zich verheugd over het besluit van de Kamer. “Tasers horen niet te worden ingezet tegen mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dus dit is een belangrijke stap.”

Bron: MIND (http://www.platformggz.nl/lpggz/newsitems/ni003487)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

agent-richt-taser-stroomstootwapen agent-richt-taser-stroomstootwapen

Reacties
Reactie: (Hagen)
9-1-2018, 18:45
En nu? Als oud-politieman ben ik persoonlijk bekend met dergelijke gevallen, waarin patiënten binnen een instelling volledig buiten zinnen en onbenaderbaar zijn, en tegelijkertijd een gevaar voor zichzelf vormen. Ingrijpen is dan echt noodzakelijk. Als een instelling het nodig acht om de politie binnen te halen dan durft het eigen personeel het zelf niet meer aan. Die drempel wordt in mijn ervaring niet licht genomen. Dankzij de motie van mevrouw Ellemeet blijven voor de politie als interventiemiddelen over: lichamelijk geweld, wapenstok, diensthond en vuurwapen. In mijn ogen alternatieven waar het risico dat een patiënt (ernstig) letsel van oploopt in belangrijke mate toeneemt. Hetzelfde geldt overigens voor de betrokken politiemensen. Kortom: domme politiek die mensen in gevaar brengt. Terzijde zij opgemerkt dat er eerder een taser is gebruikt binnen een GGZ-instelling, toen door personeel van een arrestatieteam.