Er is meer aandacht nodig voor integratie van somatische en psychische problemen

Uit twee verschillende hoeken kwam afgelopen week de wens naar voren om meer aandacht te geven aan het verband tussen psychische problemen en somatische aandoeningen.
Psychiater Wiepke Cahn pleit in Zorginstituut Magazine (https://www.zorginstituutnederland.nl/binaries/zinl/documenten/magazine/2017/12/16/zorginstituut-magazine---december-2017/Zorginstituut+Magazine+december+2017.pdf) voor integratie van psychiatrie en andere medische specialismen. ”Laten we niet in hokjes denken, maar lichamelijke en psychische aandoeningen als één geheel zien.”

Wiepke Cahn is hoogleraar lichamelijke gezondheid bij psychiatrische aandoeningen bij het Hersencentrum van het UMC Utrecht en bij Altrecht. Ze runt een speciale polikliniek bij UMC Utrecht voor mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen en zogeheten somatische comorbiditeit, vaak diabetes, longproblemen, hart- en vaatziekten en obesitas. ”We screenen deze patiënten, brengen hun leefstijl in kaart en kijken naar de bijwerkingen van de medicatie. Tot slot krijgen ze een advies hoe ze stap voor stap hun leefstijl kunnen verbeteren”, zegt Cahn in Zorginstituut Magazine.

Psychiatrische patiënten gaan niet zo snel naar de dokter, volgens Wiepke Cahn, de drempel is hoog. ”Ze zijn bang dat hun lichamelijke klachten als ’psychisch’ afgedaan worden. Zo had ik een patiënt met een psychose die kampte met ernstige buikklachten. Als je psychotisch bent, kun je niet zo goed verwoorden wat er aan de hand is. Hij werd verwezen, maar het duurde langer dan nodig was. Was het niet psychisch? Kwam het niet door stress? Uiteindelijk bleek dat hij een ernstige colitis ulcerosa had, een chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm.”

Marius Touwen is grootaandeelhouder van netwerkorganisatie Zorg van de Zaak. In Zorgvisie (https://www.zorgvisie.nl/50334-2/?tid=TIDP131263X89D4AAFC0BEF4B629EF737222486E6C9YI4&utm_medium=email&utm_source=20180108%20Nieuwsbrief%20zorgvisie%20-%20dagelijks&utm_campaign=NB_Zorgvisie) zegt hij ”In de zorg moet meer aandacht komen voor de samenhang tussen de medisch-technische en de psychische kant van ziekten.”

Touwen vindt het een gemiste kans om een roker of iemand met ernstig overgewicht te opereren zonder hem of haar daarna te ondersteunen in een gezonde leefstijl. ‘Daarom brengen wij ggz, leefstijlzorg en ziekenhuiszorg bij elkaar. Wij denken dat de zorg en de patiënt daar beter van worden. Kwaliteit van leven en participatie in de maatschappij zijn naar mijn idee belangrijker dan pure technische hoogstandjes’.

Rode Kruis Ziekenhuis

Zorg van de Zaak is begonnen in de arbodienstverlening maar heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een brede netwerkorganisatie. Het bedrijf is eigenaar van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, ggz-organisatie Skils, verslavingszorgorganisatie Rodersana, kraamzorgbedrijf Naviva en een aantal andere zorgbedrijven. Momenteel wordt gewerkt aan de overname van verslavingsinstelling Novadic-Kentron.

Hulp bij gedragsverandering

De komende jaren ziet Touwen in Zorg van de Zaak meer integratie van (specialistische) ggz en medisch-specialistische zorg ontstaan. ‘Veel fysieke ziekten zijn het gevolg van leefstijl. Omdat gedragsverandering heel erg moeilijk is, hebben mensen daar hulp bij nodig. Daar is nog een wereld te winnen. Maar je moet eerst de plannen ontwikkelen, dan wetenschappelijk bewijzen, en dan pas kun je het eventueel uitrollen over Nederland’, aldus Touwen.

Bron en voor de complete interviews: Zorgvisie (https://www.zorgvisie.nl/50334-2/?tid=TIDP131263X89D4AAFC0BEF4B629EF737222486E6C9YI4&utm_medium=email&utm_source=20180108%20Nieuwsbrief%20zorgvisie%20-%20dagelijks&utm_campaign=NB_Zorgvisie), Zorginstituut Magazine (https://www.zorginstituutnederland.nl/binaries/zinl/documenten/magazine/2017/12/16/zorginstituut-magazine---december-2017/Zorginstituut+Magazine+december+2017.pdf)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

organisatie GGZ organisatie GGZ