Staatssecretaris Blokhuis vindt ROM niet zaligmakend, minimale kwaliteitscriteria moeten wél blijven

Routine Outcome Measurement (Rom) is een bruikbaar vehikel om kwaliteit te borgen in de ggz. Maar ggz-aanbieders en zorgverzekeraars mogen met een alternatief komen voor Rom, mits er geen gat valt in de opbouw van kwaliteitsgegevens. Dat zegt staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS in een interview met Zorgvisie.

Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS vindt het borgen van kwaliteit in de ggz erg belangrijk, maar vindt het aan de sector en zorgverzekeraars om dat te regelen. De ROM  is wat Blokhuis betreft niet zaligmakend.

Blokhuis vindt wel dat er minimale kwaliteitscriteria moeten blijven waaraan je ggz-aanbieders kunt toetsen. Als de sector zelf met iets anders komt dan met de ROM, dan is die vrijheid er. Daarbij mogen geen gaten vallen, vindt Blokhuis. Het kan niet zo zijn dat de sector een half jaar zonder opbouw van kwaliteitsgegevens komt te zitten.

Verder vindt de Staatssecretaris dat er nog een discussie nodig is over de privacy. ”Wij willen dat er heldere afspraken komen over onder welke condities je gegevens mag delen. Als een patiënt vooraf toestemming geeft voor delen, dan is er geen enkel probleem. Maar er is een grijs gebied over wanneer je informatie mag delen. Het moet in ieder geval passen binnen de privacyregeling.”

Zorgvisie: ”Een groep psychiaters en psychologen hebben het gevoel dat Rom hun is opgelegd door zorgverzekeraars.”

Blokhuis: ”Het is een afspraak tussen zorgverzekeraars en ggz-aanbieders. Ik ga ervan uit dat deze partijen de professionaliteit kunnen opbrengen om het met elkaar eens te worden. Als ze het gevoel hebben dat Rom hen door de strot is geduwd, dan moeten ze op zoek naar een alternatief vehikel dat de kwaliteit borgt.”

Bron: Zorgvisie (https://www.zorgvisie.nl/blokhuis-invulling-van-rom-niet-zaligmakend/?tid=TIDP125301X7A65F8DBB7B94262A34AE3DF53DDCB2BYI4&utm_medium=email&utm_source=20171212%20Nieuwsbrief%20zorgvisie%20-%20dagelijks&utm_campaign=NB_Zorgvisie)
Lees hier het hele interview met Staatssecretaris Blokhuis (https://www.zorgvisie.nl/blokhuis-afsluiten-hoofdlijnenakkoord-ggz-erg-lastig/), waarin hij nader ingaat op de ambitie om met de ggz een nieuw hoofdlijnenakkoord af te sluiten (‘belangrijk, maar erg lastig’) en de aanpak van de arbeidsmarktproblematiek in de ggz.

Ss Paul Blokhuis Ss Paul Blokhuis