Minister Dekker: onderzoeken of TBS mogelijk is zonder psychiatrisch onderzoek

Rechters moeten na twee jaar alsnog tbs kunnen opleggen aan criminelen die niet meewerken aan onderzoek naar hun psyche. Zij zouden zich hiervoor kunnen baseren op observaties in de gevangenis. Minister Sander Dekker (justitie) gaat onderzoeken of dit mogelijk is. Dat schrijft het Algemeen Dagblad.

VVD en PvdA stelden deze week voor dat er meer maatregelen moeten komen tegen gestoorde criminelen die tbs ontlopen door te weigeren mee te werken aan psychiatrisch onderzoek. Het is dan vaak moeilijker vast te stellen of er sprake is van een psychische stoornis, waardoor rechters vaak vinden dat er te weinig basis is om een tbs-behandeling op te leggen, zelfs als er vermoedens zijn van stoornissen. Een rechter kan een tbs-weigeraar nu hooguit tóch tbs opleggen als er documenten liggen van artsen of vanuit opnames in een psychiatrische kliniek in het verleden. Dikwijls zijn die er niet. Zo kon bijvoorbeeld aan Michael P., die wordt verdacht van de moord op en verkrachting van Anne Faber, geen tbs worden opgelegd, terwijl hij eerder twee meisjes had verkracht.

Volgens VVD en PvdA zou, als er een meerjarige celstraf is opgelegd, na twee jaar nog eens naar een verdachte moeten worden gekeken op basis van observaties in de gevangenis. Aan de hand van gedragsrapportages van hulpverleners of gevangenisartsen zou dan alsnog genoeg bewijs voor stoornissen kunnen worden verzameld.

Urgent

Dekker zegt dat het onderwerp hem ‘aan het hart gaat’. ,,De schrijnende zaak van Anne Faber heeft opnieuw aangetoond hoe urgent dit is. Het mag niet zo zijn dat een gevaarlijke stoornis onbehandeld blijft omdat je niet meewerkt aan een rapportage. Mensen kunnen niet worden gedwongen mee te werken aan hun eigen veroordeling. Maar je kunt wel kijken of je de veroordeling minder afhankelijk kunt maken van de medewerking van de verdachte. Daarom onderzoek ik op dit moment in de volle breedte welke maatregelen aan een oplossing kunnen bijdragen.

Strafrechtadvocaten hebben kritiek op het plan van VVD en PvdA, onder meer omdat er al mogelijkheden binnen de huidige wet zouden zijn. Volgens de partijen functioneren deze klaarblijkelijk niet

Bron: AD / Tobias den Hartog (https://www.ad.nl/politiek/dekker-onderzoek-verplichte-behandeling-tbs-weigeraar~ae9ff214/)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

wetgeving GGZ wetgeving GGZ