Veertig mensen verliezen hun baan bij GGZ WNB

Instelling voor geestelijke gezondheidszorg GGZ WNB schrapt 23 fte’s en dat betekent dat naar schatting zo’n 40 mensen hun baan verliezen. Dat schrijft BN De Stem.

Het gaat om banen binnen één bepaalde afdeling van de organisatie: het Zorg Diensten Centrum (ZDC) dat onder meer de dagbesteding van cliënten organiseert. Of er ook nog banen geschrapt worden bij andere afdelingen is op dit moment niet bekend, maar bestuurder Ineke Strijp sluit dat niet uit. In het artikel in De Stem zegt ze: ”We zitten midden in de begrotingsgesprekken voor 2018, die begroting is nog niet sluitend. We kijken zowel naar mogelijke omzetverhoging als naar verdere kostenverlaging.”

GGZ WNB schrijft al een paar jaar rode cijfers en de personele ingreep bij het ZDC is onderdeel van de fikse bezuinigingen (http://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3672381/nieuws/ggz_wnb_heeft_nog_twee_maanden_om_miljoen_te_bezuinigen.html?page=1) die de organisatie moet doorvoeren om financieel weer gezond te worden. Eind 2016 was er een tekort van 6,1 miljoen euro, dat mag van banken en zorgverzekeraars eind dit jaar nog maximaal 1,7 miljoen zijn. Eind 2018 moet GGZ WNB op nul uitkomen.

Vorig jaar verdwenen ook al 90 fte (http://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3620540/nieuws/25_tot_35_voltijdsbanen_weg_bij_ggz_wnb.html?page=1), een voorgenomen fusie met de Zeeuwse collega-instelling Emergis (http://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3653300/nieuws/fusieverkenning_ggz_wnb_en_emergis_uitgesteld.html?page=1) werd dit voorjaar vanwege de financiële problemen in de ijskast gezet, allerlei dure panden worden afgestoten en geprobeerd wordt het landgoed Vrederust beter te exploiteren door gebouwen te verhuren aan andere instellingen.

Spannend

Volgens Strijp blijft het spannend of GGZ WNB het verlies dit jaar tot 1,7 miljoen weet te beperken en eind 2018 op nul uitkomt. ”Dat heeft ook sterk te maken met ontwikkelingen buiten de organisatie: de door het kabinet gewenste daling van het aantal cliënten in de langdurige zorg, de lagere vergoeding die wij vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning krijgen en zorgverzekeraars die steeds minder zorg inkopen.”

De afdeling personeelszaken van GGZWNB voert momenteel voorbereidende  gesprekken met medewerkers wiens banen komen te vervallen. Met de vakbonden wordt volgende week gesproken over voortzetting van het oude sociaal plan. Daarin zijn vrijwillig vertrek- en pensioenregelingen opgenomen, maar erg riant kunnen die volgens de GGZWNB-directie niet zijn. Hoeveel mensen uiteindelijk gedwongen ontslag krijgen, is nu nog niet te zeggen.

GGZ WNB streeft ernaar eind december de begroting voor 2018 te presenteren.  De instelling telt in totaal rond de 700 fte’s.

Bron: BN De Stem / Florence Imandt (https://www.bndestem.nl/bergen-op-zoom/ggzwnb-schrapt-23-fte-s-40-mensen-verliezen-baan~ad3eb7f4/)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

hoofdgebouw hoofdgebouw