Belangenvereniging beticht verzekeraars van discriminatie rond ADHD-medicatie en start petitie

”Veel mensen met ADHD hebben baat bij medicatie. Langwerkende pillen hebben bij velen van hen de voorkeur: geen problemen met vergeten en/of rebounds als een pilletje na 2 uur weer is uitgewerkt. En geen kans op misbruik voor andere doeleinden! Maar vanaf 2018 staan mensen met ADHD in de kou. Zij betalen de volle mep voor hun medicatie. In schril contrast met andere mensen die ‘dure’ medicatie nodig hebben.” Dat schrijven de initiatiefnemers van de vorige week gestarte petitie ”Zorgverzekeraars discrimineren mensen met ADHD”.

Vergoeding langwerkende medicatie 2018: een schijntje

”De kortwerkende medicijnen zijn goedkoop en worden vergoed in het basispakket, de moderne langwerkende niet. Sommige zorgverzekeraars vergoedden de afgelopen jaren langwerkende medicijnen nog in het aanvullend pakket, maar veel zorgverzekeraars vergoeden in 2018 nog maar een schijntje van de eigen bijdrage voor langwerkende ADHD medicatie. De langwerkende medicijnen worden onbereikbaar voor de mensen die ze het hardst nodig hebben.”

Penny wise, pound foolish

”Dit is niet alleen een slag voor de kwaliteit van leven van mensen met ADHD”, schrijven de initiatiefnemers, ”maar ook voor de maatschappij die de kosten van onbehandelde ADHD op haar bordje krijgt. Onbehandelde ADHD hangt namelijk samen met 4x zoveel auto ongelukken, en 2x zoveel kans op jong overlijden vergeleken met controlepersonen. Met een verhoogde kans op depressie, suicide, verslaving, en criminaliteit. Grootschalig registeronderzoek uit Zweden laat zien dat deze risico’s met 30-40% afnemen als ADHD wordt behandeld met medicatie.”

Initiatiefnemers

De petitie is een initiatief van de vereniging Impuls en Woortblind, samen met Suzan Otten-Pablos en Julie Houben. Belangenorganisaties als Stichting ADHD Netwerk, Landelijke Oudervereniging Balans, Dure Dex en Stichting SUZAN! ondersteunen de petitie.

Discriminatie van ADHD

De initiatiefnemers vragen zich af of het verstandig is de meest effectieve behandeling voor ADHD buiten bereik te brengen van mensen met dergelijke grote risico’s te brengen? Ze vermoeden dat door dit beleid de rekening toch komt, alleen wat later. Die zal vermoedelijk veel hoger uitvallen dan de kosten van de langwerkende medicatie voor ADHD.
In 2016 werd aan eigen bijdragen voor alle medicijnen in Nederland in totaal 39 miljoen betaald. Mensen met ADHD namen hiervan volgens de Stichting Farmaceutische Kengetallen 22,4 miljoen voor hun rekening. ADHD-medicatie gebruikers draaiden dus op voor 57,4% van alle eigen bijdragen. Is dat redelijk? Dit heet gewoon discriminatie!

Bron: Petitie Zorgverzekeraars discrimineren mensen met ADHD (https://www.petities24.com/zorgverzekeraars_discrimineren_mensen_met_adhd)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

psychofarmaca 3 psychofarmaca 3