Vermoeden van correlatie tussen verdikking in hersenschors en depressie

Depressies en sociale stoornissen veroorzaken lichte afwijkingen in hersenen van patiënten, zo blijkt uit een nieuwe studie. Patiënten met een depressieve of sociale stoornis hebben vaak een verdikking in een hersendeel dat het zelfbewustzijn aanstuurt, de anterieure cingulate cortex. In dit deel van het brein lijkt meer grijze hersenstof te worden aangemaakt. Dat schrijjft Nu.nl, dat zich daarbij baseert op Chinees onderzoek, bekendgemaakt op de jaarlijkse conferentie van de Radiological Society of North America in Chicago.

De bij de studie gevonden verschillen zijn zo klein dat ze alleen te meten zijn als grote groepen proefpersonen worden vergeleken. Depressies of sociale stoornissen kunnen dus niet worden opgespoord door het brein van een individu te scannen.

Oo is nog onduidelijk waardoor de verdikkingen in de hersenen van de patiënten zijn veroorzaakt. ”Het is mogelijk dat de verdikkingen in de cortex een soort compensatiemechanismen zijn voor bepaalde ontstekingen die bij een depressie of sociale stoornis horen”, verklaart hoofdonderzoeker Youjin Zhao op nieuwssite EurekAlert. ”Maar het kan ook zijn dat de verdikkingen het resultaat zijn van de vele emoties die mensen met een depressie of een sociale stoornis moeten verwerken.”

Hersenscans

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door 27 mensen met een depressieve stoornis en 24 mensen met een sociale stoornis in een hersenscanner te onderzoeken. Ter vergelijking onderzochten ze ook de hersenen van 41 gezonde proefpersonen.

Uit het onderzoek bleek dat de proefpersonen met een psychische stoornis meer grijze hersenmassa hadden op verschillende plaatsen in de hersenschors. Vooral in hersennetwerken die zijn betrokken bij aandacht, focus en zelfbewustzijn vonden de wetenschappers verdikkingen. De grootste verschillen werden gevonden in de anterieure cingulate cortex.

Met het hersenonderzoek hopen de wetenschappers uiteindelijk meer te weten te komen over de oorzaak van depressies en sociale stoornissen.

Door: NU.nl/Dennis Rijnvis (https://www.nu.nl/gezondheid/5015120/mensen-met-depressie-hebben-verdikking-in-hersenschors-.html)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

onderzoek ggz 2 onderzoek ggz 2