Rechter wijst bezwaren tegen aanbesteding jeugdzorg in regio Rijnmond af

De Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond (GRJR), bestaande uit vijftien gemeenten, heeft regionale specialistische jeugdhulp ingekocht via een Europese Aanbesteding. Meerdere zorgaanbieders maakten bezwaar bij de rechtbank Rotterdam tegen de voorlopige gunning. In alle zaken stelde de rechter de GRJR in het gelijk. Dat schrijft voordezorg.net.

De definitieve uitkomst van de aanbestedingsprocedure voor specialistische Jeugdhulp in de regio Rijnmond is dat binnenkort met dertien partijen 42 raamovereenkomsten worden afgesloten over pleegzorg, opname (bed en behandeling), langdurig verblijf, dagbehandeling, ambulante hulpverlening in de thuissituatie en crisishulp.

Wethouder Sven de Langen (voorzitter van de GRJR, gemeente Rotterdam): ‘Het aanbestedings- en inkooptraject was een langdurig, complex en intensief traject. Niet alleen voor gemeenten, maar zeker ook voor de zorgaanbieders. We hebben in de regio hoge verwachtingen van deze vernieuwing van de jeugdhulp waarbij de zorgvraag van het kind en zijn ouders en niet het aanbod van de aanbieder het uitgangspunt is.’

Bezwaren

Door zorgaanbieder Yulius waren meerdere bezwaren naar voren gebracht tegen de beoordeling van haar inschrijving. Yulius wilde de opdracht alsnog gegund krijgen, omdat Jeugdhulp Rijnmond te weinig punten aan haar inschrijving zou hebben toegekend. Indien dit niet mogelijk was, wilde Yulius dat haar inschrijving opnieuw door Jeugdhulp Rijnmond zou worden beoordeeld dan wel dat de opdracht voor de inkoop van jeugdzorg opnieuw zou worden aanbesteed. De bezwaren van Yulius vonden echter geen gehoor bij de voorzieningenrechter.

Eerder wees de voorzieningenrechter van de rechtbank Rotterdam de bezwaren van Parnassia van de hand. Parnassia stelde onder andere dat Jeugdhulp Rijnmond voor de inkoop van jeugdzorg onvoldoende budget beschikbaar zou hebben gesteld en te veel risico’s bij de aanbieders van jeugdhulp zou neerleggen. De voorzieningenrechter stelde vast dat van het onevenredig (niet proportioneel) neerleggen van risico’s bij aanbieders geen sprake is. Ook de stellingen van Parnassia wat betreft het benodigde budget zijn door de voorzieningenrechter als onvoldoende onderbouwd van de hand gewezen.

In de andere vijf rechtszaken stelden jeugdhulpaanbieders Yoep, Fier, Virenze en Impegno onder andere dat Jeugdhulp Rijnmond te hoge (disproportionele) geschiktheidseisen zou hebben gesteld waardoor kleinere aanbieders van jeugdzorg van de aanbesteding werden geweerd. De voorzieningenrechter ging daar evenwel niet in mee.

Integrale arrangementen

Het belangrijkste uitgangspunt van de vernieuwing in de jeugdhulp is dat het kind en zijn gezin centraal staan. Door deze nieuwe inkoop krijgt de transformatie van de jeugdhulp een impuls. 

Gemeenten in de regio Rijnmond besloten daarom dat de gegunde contractpartijen moeten werken met integrale arrangementen. Dat betekent dat de aanbieders alle vormen van jeugdhulp, voor alle doelgroepen moeten kunnen leveren, al dan niet met ‘onderaannemers’. Door die leveringsplicht is de verwachting dat er meer samenwerking ontstaat, wat uiteindelijk moet leiden tot betere zorg.

Zorgcontinuïteit

De veranderingen in jeugdhulp worden geleidelijk ingevoerd. Voor 2018 is sprake van zorgcontinuïteit bij de huidige aanbieder voor de cliënten. Kinderen die nu jeugdhulp ontvangen die doorloopt in 2018 kunnen bij hun huidige aanbieder blijven, ook als deze aanbieder niet of minder dan voorheen gecontracteerd is.

Bron: Voor de zorg.net (http://www.voordezorg.net/2017/11/15/jeugdhulp-rijnmond-gemeenten-rijnmond-winnen-kort-gedingen-over-aanbesteding-jeugdzorg/)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

wetgeving GGZ wetgeving GGZ