Allochtone artsen in opleiding kiezen minder snel voor psychiatrie

Allochtone artsen in opleiding tot psychiater haken vier keer zo vaak af als hun autochtone collega’s. Dat schrijft het Dagblad van het Noorden, dat zich daarbij baseert op onderzoek van vier wetenschappers van ondermeer de Groningse ggz-instelling Lentis.

Culturele verschillen en moeite met communicatie en taal zouden de oorzaak zijn. Opleiders verschillen van mening of er specifiek beleid nodig is om dit te veranderen. Extra begeleiding op het gebied van taal en cultuur zou op zich nuttig zijn, maar het risico is dat er discriminatie en verschillen in onderwijseisen ontstaan.

De onderzoekers onder wie Rikus Knegtering van de onderzoeksafdeling van Lentis ondervroegen opleiders van dertien instellingen. Zij gaven informatie over 403 artsen die in opleiding zijn tot psychiater. Dat betrof 37 procent van het aantal basisartsen dat tussen 2008 en 2015 had kunnen instromen. Het onderzoek is gepubliceerd in het Tijdschrift voor Psychiatrie.

Een psychiater moet na een zesjarige opleiding tot arts nog vier jaar doorleren als psychiater in opleiding. er zijn relatief weinig psychiaters van allochtone afkomst in Nederland terwijl er wel veel culturele verscheidenheid is onder psychiatrische patiënten. De onderzoekers hopen dat hun gegevens aanleiding zijn voor nadere discussie over dat probleem.

Bron: Dagblad van het Noorden / Arend van Wijngaarden (http://www.dvhn.nl/groningen/Allochtone-psychiaters-in-opleiding-haken-vaker-af-22656291.html)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

wachtlijst 1 wachtlijst 1