Extra aandacht nodig voor diagnose en behandeling van slaapproblemen bij ADHD

Gisteren (13 november) promoveerde Suzan Vogel, arts-onderzoeker bij het Kenniscentrum ADHD bij Volwassenen van PsyQ, op haar onderzoek ‘ADHD in adults: seasons, stress, sleep and societal impact’.

Vogel over haar promotieonderzoek: “Een belangrijke bevinding is dat er een verband bleek tussen de ernst van de ADHD en slaapproblemen nu en in het verleden. Verder bleek een korte slaapduur het verband tussen ADHD en obesitas te kunnen verklaren, doordat slaaptekort leidt tot vreetbuien en daardoor een toename van het gewicht. Het behandelen van slaaptekort bij volwassenen met ADHD lijkt daarmee een belangrijk aangrijpingspunt om verdere gewichtstoename bij deze groep te voorkomen.

Slaapproblemen en het slaapritme spelen levenslang een belangrijke rol bij ADHD. Dit pleit voor extra aandacht voor de diagnose en behandeling van slaapstoornissen bij volwassenen met ADHD, om de kwaliteit van leven te verbeteren en ernstige gezondheidsproblemen, zoals obesitas, te voorkomen. Toekomstig onderzoek zal moeten uitwijzen welke behandeling van slaapproblemen het risico op gezondheidsproblemen bij volwassenen met ADHD het meest verminderd.”

De belangrijkste bevindingen uit het promotie-onderzoek samengevat:

* In dit proefschrift is onderzoek gedaan naar mogelijke oorzaken van ADHD-symptomen, waaronder de variatie in de ernst van ADHD per seizoen en psychische problemen bij de ouders. Mensen die de vragenlijst in de lente en de zomer invulden, rapporteerden meer ADHD symptomen dan mensen die de vragenlijst in de herfst invulden. Daarnaast bleek dat mensen met ernstiger ADHD vaker ouders hadden met psychische problemen.

* Verder deed Suzan onderzoek naar de bijkomende problemen bij ADHD. Er bleek een verband tussen de ernst van de ADHD en slaapproblemen nu en in het verleden. Ook werd gevonden dat ernstiger ADHD gepaard ging met meer angst- en stemmingsproblemen.

* Tenslotte keek Suzan naar mogelijke gevolgen van ADHD. ADHD kan gepaard gaan met obesitas; een korte slaapduur bleek het verband tussen beide te verklaren, doordat slaaptekort leidt tot vreetbuien en daardoor toename van het gewicht.

Kortom: ADHD komt zelden alleen voor. Slaaptekort en het slaapritme spelen levenslang een belangrijke rol bij ADHD, en de ernst van ADHD varieert per seizoen. Beide kunnen te maken hebben met een verstoring van de biologische klok.

Bron: PsyQ (https://www.psyq.nl/actueel/-/slaap-speelt-levenslange-rol-bij-adhd)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

Zie ook in ons november-magazine: Een kwestie van ‘kip of ei’, over slaapstoornissen en psychische aandoeningen (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

slaap slaap

Reacties
Reactie: (Marah van Twillert)
17-12-2017, 20:16
IK wil graag het gratis magazine ontvangen.