NZa gaat aantal instellingen verplichten proef te draaien met nieuwe zorgstructuur

Samen met zorgaanbieders werkt de NZa aan de nieuwe productstructuur voor de generalistische basis-ggz, gespecialiseerde ggz en forensische zorg (fz). Deze vernieuwing moet knelpunten van met name de dbc-systematiek wegnemen en nauw aansluiten op de zorgpraktijk.

Begrip voor drukte
Er zijn inmiddels bijna voldoende deelnemende vrijgevestigden, maar de bijdrage van instellingen blijft nog achter. Dat baart de NZa en de brancheorganisaties zorgen. Wij begrijpen dat prioriteiten op korte termijn aandacht vragen, maar wij vinden ook dat deze noodzakelijke grote verbetering op de langere termijn niet in het gedrang mag komen. De NZa heeft daarom besloten om enkele tientallen ggz- en fz-instellingen te verplichten vanaf 1 januari 2018 proef te draaien met het nieuwe systeem. Deze instellingen hebben hierover vandaag bericht gekregen.

Patiënt en zorgaanbieder centraal
Voor de nieuwe productstructuur is geluisterd naar het zorgveld. De zorgvraagzwaarte en de zorgbehoefte van de patiënt zijn belangrijke uitgangspunten. Ook kan het nieuwe model de administratie door de zorgaanbieder vergemakkelijken en sneller factureren mogelijk maken. In Engeland werkt men met een systeem dat inhoudelijk past bij de eisen en wensen die het Nederlandse zorgveld heeft geuit. Dit is onze inhoudelijke inspiratiebron, maar voor de bekostiging ontwikkelen we een Nederlandse oplossing.

Op de speciale website www.nieuwmodelggzfz.nl (http://www.nieuwmodelggzfz.nl) is alle informatie over het nieuwe model te vinden.

Bron: NZa (https://www.nza.nl/publicaties/nieuws/Zorginstellingen-bouwen-mee-aan-nieuwe-productstructuur-ggz-en-fz/)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

financiering GGZ 2 financiering GGZ 2