Twaalf organisaties op gebied van verslavingszorg bundelen expertise

Veel mensen met een verslavingsprobleem in Nederland zoeken geen hulp mede door het taboe dat hierop rust. Om het behandelbereik te vergroten, en de behandelresultaten te verbeteren, vormen acht instellingen voor Verslavingszorg (VNN, Novadic-Kentron, Jellinek, Tactus, Mondriaan, IrisZorg, Brijder en Antes), Trimbos-instituut, GGZ Nederland, Resultaten Scoren en cliëntvertegenwoordiging Stichting het Zwarte Gat vanaf 16 oktober 2017 samen Verslavingskunde Nederland. Dat schrijft GGZ Nederland.

De samenwerkende partijen vormen daarmee een landelijk netwerk dat de expertise bundelt in de verwachting meer mensen met verslavingsproblematiek sneller, efficiënter en effectiever te bereiken.

Speerpunten

Een van de belangrijkste speerpunten is het verlagen van de drempel naar verslavingszorg door krachtige profilering en het doorbreken van stigma’s rondom verslaving, onder andere door de inzet van ervaringsdeskundigen. Daarnaast wordt ingezet op preventie en vroegsignalering, veiligheid en continue verbetering van kwaliteit en (kosten)effectiviteit van de behandelingen en het stimuleren en ondersteunen van opleiding, onderzoek en innovaties. Herstelondersteunende zorg loopt daarbij als rode draad door alle activiteiten van Verslavingskunde Nederland.

Verslaving

Verslaving is niet alleen een omvangrijk probleem maar ook omgeven met stigma’s en vooroordelen. Dit heeft tot gevolg dat veel mensen de verslavingszorg mijden tot het moment dat ze werkelijk vastlopen. Uit cijfers blijkt dat in totaal iets meer dan drie procent van de mensen met een verslavingsprobleem in behandeling is, een percentage dat veel lager ligt dan bij andere ziekten.

Bron: GGZ Nederland (https://www.verslavingskundenederland.nl/)
Meer informatie op www.verslavingskundenederland.nl (http://www.verslavingskundenederland.nl)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

verslavingszorg 3 verslavingszorg 3