Minister Blok stelt onderzoek in naar kliniek waar Michael B. verbleef

Minister Stef Blok heeft opdracht gegeven voor een onderzoek naar de kliniek waar Michael P. zat. De 27-jarige Michael P. wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Anne Faber.

Minister Blok stelt in een reactie op het nieuws dat het lichaam van Anne Faber is gevonden: ”Dit is een vreselijk bericht en ik leef intens mee met de familie van Anne, haar vrienden en iedereen die dichtbij haar stond. Dit incident heeft mij en iedereen in Nederland ernstig geschokt.”

Instelling 

Verdachte Michael P. had een celstraf van twaalf jaar gekregen voor een dubbele verkrachting en een reeks gewelddadige straatroven. Hij zou volgend jaar vrijkomen, na tweederde van zijn straf, en mocht in de instelling Altrecht Aventurijn in Den Dolder wennen aan zijn terugkeer in de maatschappij.

Minister Blok laat de Inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onderzoek doen naar de kliniek. Het Openbaar Ministerie en politie gaan ondertussen verder met het strafrechtelijk onderzoek. 

De media hebben in de afgelopen week veel gepubliceerd over de (vermeende) situatie in de kliniek Altrecht Aventurijn. Zo zouden patiënten er gemakkelijk aan drugs kunnen komen, volgens De Telegraaf zou Michael P. zelfs een relatie met een begeleidster hebben en zou een mede-patiënt zwanger van hem zijn.
Daarnaast spelen vragen over de mogelijkheden voor de rechter om TBS op te leggen als verdachten niet mee willen werken aan een psychiatrisch onderzoek.

Vragen

Voor Blok zijn alle vragen voldoende om een onderzoek te starten: ”Er zijn nu veel vragen over de achtergronden van deze zaak; over de verdachte en over de situatie in de kliniek in Den Dolder waar de verdachte verbleef.” Tegelijkertijd wil hij niet verder ingaan op de zaak: ”Het is belangrijk om het onderzoke nu niet te frustreren.”

Bron: Rijksoverheid / diverse media

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

organisatie GGZ 8 organisatie GGZ 8