GGZ Nederland staat ambivalent tegenover regeerakkoord

”Het is positief dat het kabinet zich duidelijk uitspreekt om mensen met een psychische aandoening zo veel mogelijk mee te laten doen in de samenleving en stigmatisering tegen te gaan” Dat schrijft GGZ Nederland op haar website. Maar de belangenvereniging heeft ook twijfels: ”Het voornemen echter om via een hoofdlijnenakkoord 100 miljoen euro te willen bezuinigen op geestelijke gezondheidszorg gaat voorbij aan de investeringen die nodig zijn en de meerwaarde ervan voor mensen en de economie.”

Uitdagingen

Het kabinet is ambitieus, ook op het gebied van geestelijke gezondheid. Toch ziet GGZ Nederland wel uitdagingen. De decentralisatie van jeugdhulp heeft nog niet gebracht wat we hoopten. Het is daarom positief dat het kabinet de bezuinigingen op jeugdhulp iets lijkt te willen beperken, maar het tijdelijk beschikbaar stellen van 54 miljoen euro is een druppel op een gloeiende plaat. We maken ons zorgen over de toegang en beschikbaarheid van specialistische jeugdhulp. We hopen dat een analyse van de Jeugdwet tot structurele oplossingsrichtingen leidt.

Het kabinet wil een veilige samenleving en steviger inzetten op resocialisatie en reclassering bij het uitvoeren van straffen en maatregelen. Dat vraagt volgens GGZ Nederland ook reële tarieven voor forensische zorg. Immers een goede behandeling van mensen die een strafbaar feit begingen als gevolg van een psychische aandoening, betekent een lagere kans op recidive.

De werkdruk voor werknemers in de ggz loopt op, mede door administratieve lasten. Psychiatrisch verpleegkundigen zijn nu ruim 33% van hun behandeltijd kwijt aan administratie, waar 15% de norm is. En een gemiddelde ggz-aanbieder schrijft zo’n drieënhalfduizend A4tjes vol om zich te verantwoorden naar  zorgverzekeraars. Het is goed dat het kabinet inzet op vermindering van de regeldruk en gebruik van standaarden door gemeenten voor contractering, gegevensuitwisseling en verantwoording. GGZ Nederland en haar leden helpen graag om zo meer zorg en tijd aan patiënten en cliënten te kunnen besteden.

Bron: GGZ Nederland (http://www.ggznederland.nl/actueel/reactie-ggz-nederland-op-regeerakkoord-1)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

presentatie-regeerakkoord presentatie-regeerakkoord

Reacties
Reactie: (Femke van Trier)
12-10-2017, 21:27
Als de ambitie van het kabinet voor een veiliger samenleving gericht is op re-socialisatie en re-classering (re-integratie), blijft het slechts het paard achter de wagen spannen. Op z'n minst zal dit met reële tarieven gepaard moeten gaan. Als het kabinet echt een veiliger samenleving nastreeft zal het meer investeren op pre-socialisatie: een proces ter voorbereiding van de werkelijke socialisatie, en pre-integratie, van jongs af aan deel uitmaken van de samenleving. In de GGZ heet dat pre-ventie. Laten we naast positieve gezondheid en positieve psychologie eens wat meer het accent leggen op positieve psychiatrie. Mag dat de uitdaging zijn van het kabinet samen met de zorgverzekeraars en GGZ Nederland!