'Koopkracht' GGZ daalt, die van ouderenzorg en gehandicapten stijgt

In de Troonrede zijn de blijvende en meerjarige investeringen in de langdurige zorg bevestigd. Daarnaast heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de tarieven voor 2018 vanwege de eerdere toezeggingen vanuit het demissionaire kabinet met circa een half miljard euro verhoogd. Zorginstellingen actief in de ouderenzorg verwachten dan ook een toename van hun ‘koopkracht’. Dit positieve sentiment komt tevens terug in de vertrouwensindex van de Financiële Zorgthermometer.

Voor de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg staat deze index op het hoogste punt in drie jaar. Daarentegen laten de geestelijke gezondheidszorg en ziekenhuizen sinds het begin van 2017 een dalende trend zien. Ondanks de economische groei en het overschot op de overheidsbegroting, verwachten zij dat het resultaat in de aankomende periode daalt en dat hun ‘koopkracht’ afneemt. Dit blijkt uit de Financiële Zorgthermometer, een onderzoek van Finance Ideas in opdracht van Fizi, netwerk zorgfinancials.

De vertrouwensindex laat de afgelopen drie jaar een gestaag stijgende lijn zien. Sinds het begin van 2017 is echter een duidelijk onderscheid tussen de verschillende sectoren zichtbaar. Waar de verpleging en verzorging (VVT) en gehandicaptenzorg (GHZ) de positieve lijn doorzetten is bij de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en ziekenhuizen (ZH/RC) juist een dalende trend zichtbaar. Dit beeld komt terug in de verwachtingen ten aanzien van de tariefontwikkelingen. Van de respondenten werkzaam in de VVT verwacht tweederde een stijging van de tarieven boven inflatie. Daarentegen verwacht tweederde van de GGZ dat de tarieven zich onder de inflatie ontwikkelen. Ook binnen ZH/RC wordt een daling van de bekostigingstarieven verwacht. Over de toename in productie zijn de verschillende sectoren eenduidig. 40% van de respondenten verwacht een stijging van de hoeveelheid verleende zorg. Daarnaast verwacht meer dan 70% dat de zorgzwaarte toe zal nemen.

De verwachte verzwaring van de zorg heeft zijn uitwerking op het benodigde opleidingsniveau binnen zorginstellingen. 75% van de respondenten denkt dat het benodigde gemiddelde opleidingsniveau zal stijgen. Binnen de VVT en GHZ (85%) is dit hoger dan binnen de GHZ en ZH/RC (55%). Het daadwerkelijke opleidingsniveau blijft in alle sectoren achter bij het benodigde opleidingsniveau. Binnen de VVT en GHZ verwacht 40% van de respondenten dat het daadwerkelijke opleidingsniveau stijgt terwijl dit binnen de GGZ en ziekenhuizen uitkomt op 20%. Hieruit blijkt dat de arbeidsmarkt niet volledig kan voldoen aan de veranderende eisen van zorginstellingen.

Bron: Persbericht Finance Ideas (http://finance-ideas.nl/wp-content/uploads/2017/10/persbericht-met-toelichting-2017-q3.pdf) (hier zijn ookk de diverse grafieken en verdere toelichting te vinden)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

financiering GGZ 2 financiering GGZ 2