ROC in Brabant gaat alle leerlingen screenen op depressie en suicidaliteit

Op ROC De Leijgraaf, met locaties in onder andere Oss, Uden en Veghel, start binnenkort een groot project om depressie en suïcidaliteit onder jongeren te signaleren en aan te pakken. Dat schrijft het Brabants Dagblad.

Alle mentoren krijgen nog dit schooljaar een training om suïcidale gedachten en gedrag te herkennen en makkelijker contact te maken met suïcidale tieners. Daarnaast vullen alle eerstejaars leerlingen - dat zijn er bijna drieduizend- volgend jaar een vragenlijst in over depressie en suïcide. De leerlingen die hoog scoren krijgen cognitieve gedragstherapie aangeboden.Het gaat naar verwachting om zo’n vijftien tot twintig procent van de leerlingen. De leerlingen die ernstig depressief blijken te zijn, krijgen via de GGD direct intensieve hulp.

Dat de gemeente Bernheze nu de nek uitsteekt en geld vrijmaakt voor het project op de ROC’s, is niet zonder reden. Wethouder Rein van Moorselaar: ,,De afgelopen jaren zijn we in de gemeente geconfronteerd met meerdere zelfdodingen. Zo maakten in nog geen vier jaar tijd vier jongvolwassenen in Nistelrode een eind aan hun leven. Dat heeft ons aan het denken gezet. We worstelden ermee. Zijn er verbanden? Wat is er in Nistelrode aan de hand? ’’

,,Bij navraag bij de GGD bleken de vier zelfdodingen los van elkaar te staan. Toch was het voor ons een eye-opener”, zo meldt van Moorselaar. ,,De GGD, huisartsen en het Basisteam Jeugd en Gezin adviseerden ons extra in te zetten op preventie. Op die manier kan je hopelijk voorkomen dat het zover komt, er op tijd bij zijn. Daar trekken we graag geld voor uit.”

Bron: Brabants Dagblad / Florence Imandt (https://www.bd.nl/bernheze/alle-leerlingen-roc-de-leijgraaf-worden-gescreend-op-depressie~a2a2d6dd/)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

jeugd jeugd