Deltaplan Dementie lijkt in schoonheid te sterven

‘Dementie? Samen keren we het tij.’ Onder dat motto en met 80 miljoen euro aan overheidssubsidie is het Deltaplan Dementie halverwege de rit. Het plan kwam uit de koker van een club enthousiaste initiatiefnemers maar lijkt door gebrek aan tegenspraak onvoldoende doordacht. Twee van de pijlers zijn niet van de grond gekomen. De derde - het wetenschappelijk onderzoek - loopt, maar de resultaten laten nog op zich wachten. Dat schrijft Stella Braam in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Volgens Braam waren de deltawerken tegen dementie worden gebouwd op drie pijlers. De eerste betrof wetenschappelijk onderzoek naar dementie en naar de kwaliteit van zorg, de tweede betrof de lancering van een zorgportaal en de derde een Nationaal Register Dementie, waarin elke nieuwe dementiepatiënt zou worden geregistreerd.

In het artikel komen een aantal knelpunten naar voren: het plan is gestrand in een veelheid van ambities;  medische beroepsgroepen liepen niet warm voor het project; het zorgportaal is niet van de grond gekomen; het dementieveld is te verdeeld om grote logistieke projecten uit de grond te stampen.

Drie jaar na de start en halverwege de looptijd komen de aannames en voornemens van het oorspronkelijke Deltaplan Dementie overmatig enthousiast, ambitieus en onvoldoende doordacht over, stelt Braam. Er zijn aanwijzingen dat de ontstaansgeschiedenis hier debet aan is. Tot nu toe heeft dit plan weinig concreets gebracht voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Bron en voor het hele artikel: NTvG / Stella Braam (https://www.ntvg.nl/artikelen/deltaplan-dementie-geen-stormvloedkering?utm_campaign=email_login&utm_content=button&utm_medium=email&utm_source=publisher-ntvg) (inloggen als abonnee of via Blendle)

alzheimer 11 alzheimer 11