Subsidie voor onderzoek naar meerwaarde EMDR bij gokverslaving

Marja van Minnen, GZ-psycholoog in opleiding tot Klinisch Psycholoog bij VNN, heeft onlangs van de VEN (Vereniging EMDR Nederland) subsidie gekregen voor haar onderzoek naar de meerwaarde van EMDR-behandeling bij gokverslaving. Eerder is al wel onderzoek gedaan naar de inzetbaarheid van EMDR bij middelenverslaving. Dit onderzoek onderscheidt zich echter van eerder gedane onderzoeken omdat het zich richt op de meerwaarde van EMDR bij gedragsverslaving, in dit specifieke geval gokverslaving.

6 wekelijkse sessies van 90 minuten
Het onderzoek betreft meerdere casestudies en is inmiddels uitgevoerd onder negen cliënten die in behandeling zijn bij verschillende poliklinieken van VNN. Gespecialiseerde EMDR-therapeuten hebben de behandeling uitgevoerd. De desbetreffende cliënten hebben 6 wekelijkse EMDR-sessies van elk 90 minuten ondergaan.  

Meer zelfcontrole en minder verlangen
De eerste resultaten worden op dit moment geanalyseerd en geven de indruk dat EMDR een positieve bijdrage levert aan de behandeling van een aantal cliënten. De zelfcontrole over het gokgedrag werd bij deze cliënten groter en het verlangen naar gokken nam ook sneller af. Waarom bij sommige cliënten EMDR wel een bijdrage levert en bij andere cliënten weer niet wordt op dit moment geanalyseerd en is mogelijk onderwerp van vervolgonderzoek. 

Positieve evaluatie maar ook belastende aspecten
Alle 9 cliënten die deel hebben genomen aan het onderzoek vulden een evaluatie in. Hierin waren zij overwegend positief over de EMDR-behandeling. Wel gaven enkele cliënten aan dat de behandeling ook belastende aspecten had. Het ondergaan van EMDR vraagt van cliënten om intensief bezig te zijn met verwerking. 

Inzetbaarheid van EMDR bij gedragsverslaving
Mocht EMDR inderdaad een meerwaarde hebben bij de behandeling van gokverslaving dan is dat een mooie aanvulling op het huidige behandelaanbod voor dit type verslaving. Dat is namelijk beperkt. In tegenstelling tot bij andere verslavingen wordt bij gokverslaving bijvoorbeeld over het algemeen geen gebruik gemaakt van medicatie. Een meerwaarde van EMDR bij gokverslaving kan aanleiding zijn om vervolgonderzoek te doen naar de inzetbaarheid van deze behandelvorm bij gedragsverslaving in het algemeen. 

Wat houdt EMDR ook alweer in? 
EMDR staat voor ‘Eye Movement Desensitization and Reprocessing’ en is een al reeds bewezen effectieve behandeling voor trauma. Het is een psychologische behandelvorm waarbij specifieke herinneringen worden opgehaald uit het geheugen en minder levendig en emotioneel worden gemaakt door het geven van een taak (het volgen van een lampje) die de geheugenverwerking beïnvloedt. Dit zorgt er voor dat mensen minder last hebben van negatieve beelden uit het verleden. 

Het onderzoek wordt in het voorjaar van 2018 afgerond. Heeft u vragen over het onderzoek of wilt u meer informatie? Dan kunt u contact opnemen met 

Marja van Minnen
GZ-Psycholoog in opleiding tot Klinisch Psycholoog
EMDR Europe Practitioner
Lid van de Special Interest Group Verslaving VEN
m.vanminnen@vnn.nl of 06 20 58 81 0

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

Innovatie GGZ 2 Innovatie GGZ 2

Reacties
Reactie: (Fatiha)
9-7-2019, 11:19
Graag zou ik informatie willen ontvangen over EMDR en gokverslaving.