Is er een strijd gaande tussen zorginstellingen en verzekeringen? Nee hoor! Of toch wel?

”In navolging van twee ggz-instellingen in Zeeland en Friesland, overwegen nog zeker drie andere aanbieders van geestelijke gezondheidszorg een patiëntenstop. Zij krijgen onvoldoende geld van zorgverzekeraars om alle patiënten te kunnen behandelen. Daarnaast voeren nog eens minimaal tien instellingen ’stevige onderhandeling’ met verzekeraars over nieuwe contractafspraken, maakte koepelorganisatie GGZ Nederland dinsdag bekend.”
Althans, dat schreef een aantal diverse media (https://www.nationalezorggids.nl/ggz/nieuws/39497-meer-ggz-klinieken-dreigen-met-patientenstop.html), in navolging van het ANP.

Verder zou de branche-organisatie hebben gezegd: ”Wij weten dat er bij de zorgverzekeraars nog voldoende geld is voor behandelingen in de ggz. Wat wij zien, is dat zorgverzekeraars het beschikbare geld onvoldoende inzetten om tot verhoging van budgetafspraken te komen. Daardoor kan een instelling gedwongen worden een behandelstop voor een bepaalde zorgverzekeraar af te kondigen of lopen de wachttijden op’’.

GGZ Nederland (http://www.ggznederland.nl/actueel/ggz-nederland-betreurt-de-berichtgeving-rondom-mogelijke-patientenstops) meldde ’s middags op haar website dat ze het betreurde dat het beeld was ontstaan dat er een strijd gaande was tussen verzekeraars en zorginstellingen.

GGZ Nederland: ”De brancheorganisatie heeft haar leden opgeroepen om in gesprek te blijven met verzekeraars en als die communicatie stokt, tijdig de NZa in te schakelen om een dreigende patiëntenstop te voorkomen.”
“Wij gaan ervan uit dat dat zorgaanbieders en verzekeraars hier samen uitkomen”, zegt Veronique Esman op de site. “Patiënten horen zich niet onnodig zorgen te hoeven maken of hun zorg wel wordt betaald.”

De Zeeuwse ggz-aanbieder Emergis en Accare waarschuwden onlangs dat er geen patiënten van een aantal verzekeraars meer aangenomen konden worden omdat het geld op was. Ook GGZ Friesland zou een stop overwegen. Bij zowel Emergis (http://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3668198/nieuws/emergis_stopt_met_patientenstop_na_gesprek_met_verzekeraar_en_nza.html?page=1) als bij Accare (http://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3668535/nieuws/menzis_en_accare_vertrouwen_er_op_dat_opnamestop_van_tafel_gaat.html?page=2) is dit inmiddels van de baan, na bemoeienis van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Minister Schippers in een Kamerbrief (https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2017/09/19/kamerbrief-verzoek-om-stand-van-zaken-brief-over-dreigende-behandelstops-en-contracteerproblemen-in-de-ggz-alsmede-in-de-wijkverpleging): ”In meerdere overleggen heb ik met de koepels afgesproken dat meningsverschillen over de contractering niet worden uitgevochten in de media over de rug van de patiënten.”

Bron: redactie

wachtlijst 2 wachtlijst 2