'Antipsychotica bij ouderen alleen gebruiken bij absolute noodzaak'

Gebruik van van antipsychotica bij ouderen zou beperkt moeten worden tot patiënten bij wie de behandeling absoluut noodzakelijk is. Zorgprofessionals moeten hun kennis verbeteren over het effect en bijwerkingen van antipsychotica. Na het starten van een antipsychoticum zou er goed gemonitord moeten worden op bijwerkingen. Dat zegt Astrid M. van Strien, klinisch geriater en klinisch farmacoloog, die onderzoek deed naar een breed scala aan bijwerkingen van antipsychotica en onderliggende oorzaken hiervan. Zij promoveerde vorige week op dit onderwerp bij de Vrije Universiteit.

Van antipsychotica is bekend dat gebruik bij ouderen het risico op vallen verhoogd. Hetzelfde geldt voor het risico op het ontwikkelen van een longontsteking of zelfs tot sterfte. Van Strien concludeert nu dat deze middelen ook een urineweginfectie kunnen veroorzaken.

Gezien de resultaten van het onderzoek en de al bestaande kennis over ernstige bijwerkingen, vindt Van Strien dat artsen heel erg terughoudend zouden moeten zijn in het voorschrijven van antipsychotica aan ouderen met probleemgedrag. In Nederland slikt ruim eenderde (37 procent) van de dementerende patiënten in verpleeghuizen een antipsychoticum. Dit hoge percentage kan volgens Van Strien niet worden verklaard of verdedigd op basis van het huidige bewijs voor de bijwerkingen.

Artsen zouden de keus van het antipsychoticum bij ouderen meer moeten richten op het bijwerkingenprofiel van het middel dan op de effectiviteit en hun patiënten monitoren, aldus van Strien.

Lees hier (http://www.ephor.nl/media/1369/adr-of-antipsychotics-in-frail-older-patients-astrid-van-strien-2017-exclusief-h22-en-32.pdf) het hele proefschrift

Bron: VUmc (https://www.vumc.nl/onderzoek/promoties/september-2017/promotie-van-strien/)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

psychofarmaca 3 psychofarmaca 3