Pilot voor nieuwe financieringsstructuur GGZ kampt met een tekort aan deelnemers

Eerder deze maand werd bekend dat de NZa experimenteert met een nieuwe bekostigingsstructuur (http://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3667354/nieuws/nza_test_nieuwe_bekostigingsstructuur_als_alternatief_voor_dbcs.html?page=6) voor de GGZ. Minister Schippers meldde vorige week (http://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3668339/nieuws/schippers_volgend_kabinet_moet_beslissing_nemen_over_nieuwe_bekostigingsstructuur_ggz.html?page=2) dat beslissingen daarover door het nieuwe kabinet genomen moeten worden. In het nieuwe systeem zal de huidige DBC vervangen worden door het zogenaamde Engelse model.

De NZa meldt in een brief aan de minister dat de pilot kampt met een tekort aan deelnemers, en overweegt nu deelname verplicht te stellen.
De NZa schrijft: ”Helaas is het door deze aanbieders op dit moment toegezegde aantal zorgclusters nadrukkelijk onvoldoende in vergelijking met het aantal dat we op basis van de nu beschikbare informatie nodig denken te hebben. In onze vorige rapportage hebben we bericht dat - met het oog op de strakke planning van het programma - per 1 juli 2017 de benodigde groep aanbieders gestart moet zijn. Dit is helaas niet gelukt en brengt ons tot het volgende:
- Als programma zullen we de komende maanden alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat er in de loop van september alsnog voldoende deelnemers zijn en voldoende zorgclusters zijn toegezegd. We hebben in het laatste bestuurlijk overleg met alle betrokken partijen gesproken over de mogelijkheid van een verplichte deelname aan de pilot. Het spreekt vanzelf dat we dit middel als laatste mogelijkheid zien. Met betrokken partijen hebben we afgesproken dat we eind september de balans opmaken en indien nodig zullen overgaan tot het opleggen van een verplichting.”

Bron, en voor de hele brief: Rijksoverheid (https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-volksgezondheid-welzijn-en-sport/documenten/brieven/2017/09/12/voortgangsrapportage-van-het-programma-doorontwikkeling-productstructuur-ggz-fz)

financiering GGZ 4 financiering GGZ 4