Verzuimpercentage in GGZ gestegen ondanks afname aantal ziekmeldingen

Het verzuimpercentage in de GGZ is in het tweede kwartaal gestegen van 4,91 in 2016 naar 5,46 in 2017. Niet eerder was het verzuimpercentage zo hoog in de afgelopen drie jaar. In het voorafgaande kwartaal was dit 5,42. Dat schrijft GGZ Nederland op GGZ-Connect.

Oorzaak stijging van het verzuimpercentage met name door langdurig verzuim

De stijging van het verzuimpercentage wordt met name veroorzaakt door het langdurig verzuim. Zowel in het eerste als tweede ziektejaar door verzuim dat langer dan 92 dagen duurt. De hoogste stijging is te zien bij medewerkers ouder dan 55 jaar. Met 7,18% is het verzuim niet eerder zo hoog geweest bij deze groep.

Medewerkers hebben zich iets minder vaak ziek gemeld dan een jaar geleden. De gemiddelde duur is echter wel gestegen. Deze is met 20,2 dagen hoger dan een jaar geleden en laat ten opzichte van de vorige voortschrijdende periode een stijging zien. De gemiddelde duur van het verzuim is niet eerder zo hoog geweest.

Belang van aandacht voor duurzame inzetbaarheid

Het is van belang in te zetten op duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Medewerkers ouder dan 55 jaar vragen gezien de uitval ook meer aandacht. Dit om te voorkomen dat het verzuim nader oploopt en meer medewerkers uitvallen. De achtergronden van het verzuim verschillen en zo ook de oplossingen ervoor. Als medewerkers bijvoorbeeld wat meer hersteltijd nodig hebben kan bijvoorbeeld gedacht worden aan inzet van LFB-uren.

De verzuimcijfers voor de ggz worden verzameld met het Vernet Verzuimnetwerk, dankzij de bij Vernet aangesloten zorgorganisaties. Zij ontvangen per kwartaal informatie over het verzuim in hun organisatie, gespiegeld aan branchecijfers.

Bron: GGZ-Connect / Annebeth Dermer (http://www.ggz-connect.nl/bericht/9070/verzuim-in-de-ggz-gestegen-in-het-tweede-kwartaal-2017)

1-ste lijns GGZ 1-ste lijns GGZ