Schippers: volgend kabinet moet beslissing nemen over nieuwe bekostigingsstructuur GGZ

”Het is aan een nieuw kabinet definitief te besluiten over de nieuwe inrichting van de bekostiging van de ggz.” Dat schrijft Minister Schippers in een begeleidende Kamerbrief bij de derde voorgangsrapportage van de NZa over de bekostigingsstructuur.

De voortgangsrapportage geeft een samenvatting van voorgaande rapportages en gaat  in op de ontwikkelingen sindsdien. Een belangrijk onderdeel van de doorontwikkeling zijn volgens Schippers de voorgenomen pilots. Met de pilots toetst de NZa verschillende onderdelen van een mogelijk nieuw bekostigingsmodel én worden stap voor stap de verschillende ‘gebruikers’ van het zorgclustermodel betrokken. De NZa geeft aan dat het aantal pilotdeelnemers vooralsnog achterblijft en dit het risico oplevert dat niet tijdig de juiste (hoeveelheid) informatie boven tafel komt, maar dat zij samen met de brancheorganisaties alles op alles zet om dit aantal te verhogen.

Volgend jaar zomer zal blijken hoeveel gegevens er exact zijn om de besluitvorming op te baseren. De NZa wil in de pilotfase het zogenaamde ‘combinatiemodel’ in de praktijk testen. In dit model worden prestaties zowel op het niveau van zorgclusters als op het niveau van zorgactiviteiten gedefinieerd. Volgens de NZa heeft een dergelijke variant een aantal voordelen ten opzichte van varianten waarbij prestaties alleen gebaseerd zijn op zorgclusters of op zorgactiviteiten. Op dit moment werkt de NZa verschillende elementen van dit model nader uit. Deze uitwerking houdt nog geen definitieve keuze voor een bekostigingsvorm in, aldus de NZa.

Bron: Rijksoverheid (https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2017/09/12/kamerbrief-over-voortgangsrapportage-nza-doorontwikkeling-productstructuur-ggz-fz). Daar is ook de hele Kamerbrief en het rapport van de NZa te vinden.

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

financiering GGZ 4 financiering GGZ 4