Eye tracker helpt om autisme op jonge leeftijd vast te stellen

Autisme-spectrum stoornis (kortweg autisme) is een ontwikkelingsstoornis die pas rond het tweede of derde jaar gediagnosticeerd kan worden. Een mogelijke aanwijzing voor autisme is afwijkend kijkgedrag (onder andere superieur zoekgedrag en het vermijden van oogcontact tijdens sociale interacties).

Om dit te onderzoeken gebruikte promovendus Roy Hessels een eye tracker, een apparaat waarmee oogbewegingen gemeten kunnen worden. Om vroege voorspellers van autisme te kunnen onderzoeken, moeten twee problemen opgelost worden.

In de eerste plaats zijn de huidige eye trackers en analysemethoden niet direct geschikt om onderzoek te doen naar jonge kinderen: de eye trackers en analysemethoden zijn namelijk ontwikkeld voor onderzoek naar volwassenen. Om goed onderzoek naar kijkgedrag van jonge kinderen te doen, zijn innovatieve methoden en analysetechnieken ontwikkeld. Deze innovaties maken het mogelijk om bij jonge kinderen gegevens met dezelfde kwaliteit te verzamelen als bij volwassenen. Hessels laat zien dat gezonde baby’s spontaan zoeken naar afwijkende elementen, en dat dit zoekgedrag overeenkomsten vertoont met zoekgedrag van volwassenen. Dit maakt het mogelijk om afwijkend zoekgedrag van kinderen met hoog risico op autisme te onderzoeken.

Daarnaast kan er met één eye tracker geen sociale interactie onderzocht worden. Om dit mogelijk te maken, is een opstelling met twee eye trackers gebouwd. Deze opstelling kan het best omschreven worden als een Skypegesprek waarbij de oogbewegingen van beide personen gemeten worden. De promovendus heeft kijkgedrag van twee interacterende volwassenen onderzocht, en karakteristieken daarvan in verband gebracht met autistische trekken. Deze veelbelovende methode kan nu ingezet worden om kijkgedrag van kinderen met hoog risico op autisme tijdens sociale interactie te onderzoeken.

Roy Hessels promoveert op 7 juli aan de Universiteit van Utrecht. Lees hier het volledige proefschrift (https://dspace.library.uu.nl/handle/1874/350883).

Bron: Universiteit Utrecht (https://www.uu.nl/agenda/promotie-innovatieve-methoden-om-kijkgedrag-tijdens-vroege-ontwikkeling-van-autisme-te-onderzoeken)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

privacy 2 privacy 2