Illegaal medicijn tegen roken kan psychose veroorzaken

Bijwerkingencentrum Lareb ontving twee meldingen van psychose na gebruik van geneesmiddel Tabex®. Dit geneesmiddel is in Nederland niet geregistreerd en is illegaal via internet verkrijgbaar.

Tabex® en Champix®
In Nederland wordt bij het stoppen met roken een geregistreerd geneesmiddel onder de naam Champix® voorgeschreven. Dit middel is alleen verkrijgbaar op recept via de arts. Deze gebruikers staan onder toezicht van de arts en worden ook gewezen op de mogelijke risico’s. Bij Tabex® is dit niet zo. Dit geneesmiddel is in Nederland niet geregistreerd en is illegaal via internet verkrijgbaar. De werkzame stof in Champix® is varenicline. De werkzame stof in Tabex® is cytisine. Dit is een plantaardig stofje uit de gouden regen plant. Cytisine is qua structuur en werkzaamheid vergelijkbaar met varenicline. Daarom zijn er ook vergelijkbare bijwerkingen te verwachten.

Psychiatrische bijwerkingen
Lareb ontving twee meldingen van psychose na gebruik van het geneesmiddel Tabex®. Bij gebruik van Champix® kunnen psychiatrische bijwerkingen optreden, dit staat ook vermeld in de bijsluiter. In de productinformatie van Tabex® staan psychiatrische bijwerkingen niet vermeld. Lareb heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) geïnformeerd over de twee ontvangen meldingen van psychose ontstaan na gebruik van het in Nederland illegaal verkrijgbare geneesmiddel Tabex®.

Bron: Lareb (https://www.lareb.nl/nl/news/psychose-als-bijwerking-illegaal-geneesmiddel-tabex/)

 

Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het maandelijkse gratis e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

Verslaving GGZ Verslaving GGZ

Reacties
Reactie: (Huib)
19-11-2018, 16:36
@Fred M Die worden denk ik niet onderzocht, althans niet heel erg kritisch ;-) Ik hoor van heel veel mensen om mij dat ze heel makkelijk gestopt zijn met roken door het gebruik van Tabex zonder enige bijwerkingen. Maar goed, jij weet net zoals ik dat Tabex relatief goedkoop is (+/- 26 euro) en daarom niet hip is onder de farmaceutische geldwolven en de gehele economie daar weer om heen. Verder ben ik wel van mening dat alle medicijnen gekeurd moeten worden, maar dan wel op een eerlijke manier, zonder leugens. Nicotine kauwgom, pleisters en alle andere dure middeltjes die je bij het kruidvat, DA en consorten kunt kopen zouden eens verboden moeten worden. Alleen commercieel belang om mensen zo lang mogelijk aan de nicotine verslaafd te houden en het uiteindelijke doel wordt helemaal vergeten door dit soort meuk.

Reactie: (Fred)
11-9-2017, 11:53
URL analyse komt niet door. Google Tabex psychose, of haal de spaties uit de de url: www.lareb .nl/media/3070/signals_2017_tabex_psychosis.pdf PS. Check eens Haloperidol op wikipedia: nl.wikipedia .org/wiki/Haloperidol 3mg gebruik is als antipsychoticum bedoeld. Ik vraag me af waarom mensen die al zware medicatie al gebruiken niet even hun dokter raadplegen.

Reactie: (Fred M)
11-9-2017, 11:41
Allereerst, psychose is niet leuk. Dit bericht is 1op1 overgenomen en verspreid. Ik betwist niet de psychoses (want daar was ik niet bij) maar het bericht meldt maar 1 middel als boosdoener (Tabex) terwijl in beide gevallen men Haloperidol-slikkers zijn. In 1 van de gevallen was de psychose 34 dagen na de start van Tabex. De kuur van Tabex duurt ± 24 dagen. Als je in de database van Lareb .nl zoekt dan vind ik niks onder Tabex en onder Cytisine (werkzame stof) alleen dit bericht op de nieuws pagina. In het artikel wordt naar een analyse verwezen (in het Engels geschreven!?). Waarom Engelse taal voor een Nederlandse instelling en Nederlands publiek? Waarom wordt het andere medicijn (Haloperidol) niet vermeld in artikel? Waarom wordt in de 'studie' Haloperidol niet onder de loep genomen? Als leek vind ik het net iets te vreemd, ken echt heel veel Tabex gebruikers, en vermoed dat er grotere belangen in het 'spel' zijn. Wie gaat die grotere belangen nu eens onderzoeken?