NZa gaat zich herbezinnen op de rol en invulling van de beroepentabel voor de GGZ

De NZa heeft besloten het onderscheid tussen  ondersteunende en tijdschrijvende beroepen in de beroepentabel te laten vervallen. Dat schrijft GGZ Nederland op GGZ-Connect.

De beroepentabel  geeft aan welke beroepen in de generalistische basis-ggz, de forensische zorg en de gespecialiseerde ggz tijd mogen schrijven op een zorgprestatie (dbc’s, dbbc of basis-ggz prestatie). De tijd op de db(b)c is een bepalende factor voor het tarief van de db(b)c. Daarnaast zijn ondersteunende beroepen aangemerkt die via een opslag in het tarief worden gefinancierd.

Naar aanleiding van marktontwikkelingen en bezwaarzaken ziet de NZa zich genoodzaakt tot een fundamentele herbezinning op de (gewenste) rol en invulling van de beroepentabel binnen de bekostiging van de ggz en fz.  Als tussenstap in de herbezinning heeft de NZa besloten om per 2018 het onderscheid tussen tijdschrijvende en ondersteunende beroepen op te heffen. Dit vanwege actuele ongewenste effecten in de praktijk (gebrek aan prikkel tot taakdelegatie en doelmatigheid), het falen van de beroepentabel als kwaliteitswaarborg en juridische kwetsbaarheid van de huidige regelgeving.

Wat verandert er in 2018?

Vanaf 1 januari 2018 verdwijnt dus het onderscheid tussen tijdschrijvende en ondersteunende beroepen: de ondersteunende beroepen worden toegevoegd aan de beroepentabel en gaan tijd schrijven. Deze tijd telt in 2018 nog niet mee in de in de afleiding naar de zorgproducten (de inzet van deze beroepen is nog als opslag in het tarief  verdisconteerd).

Door deze wijziging wordt het mogelijk om breed informatie te verzamelen over welke beroepen in welke mate worden ingezet in de ggz. Dit  geeft informatie over het ingezette zorgprofiel en geeft input voor het zorgclustermodel (doorontwikkeling van de productstructuur).

Wat verandert er (nog) niet?

Voorlopig zullen geen nieuwe beroepen worden toegevoegd in de afleiding naar zorgproducten. In tegenstelling tot eerdere berichten geldt dit helaas ook voor de ervaringsdeskundige-ggz en voor de hbo pedagoog.  De NZa ziet methodologisch beperkingen om na 1 jaar tijdschrijven deze beroepen per 1/1/2018 correct te verwerken in de tarieven.

De NZa vindt het ongewenst om per 2019 tariefcorrecties toe te passen, aangezien dit zij voor de tarieven 2018 al grondig onderzoek heeft gedaan en voornemens is om aanpassingen door te voeren. Ook zouden de toevoeging van nieuwe beroepen kunnen leiden tot veranderingen in de productstructuur. Het herzien van de productstructuur en de tarieven zijn inspanningen die afleiden van de benodigde investeringen in de nieuwe systematiek die in 2020 wordt ingevoerd.

GGZ Nederland vindt het jammer dat de ingezette ontwikkeling om de ervaringsdeskundige en hbo pedagoog toe te voegen aan de systematiek hiermee stil valt. Wij blijven er bij de NZa voor pleiten dat de NZa de inzet van deze professionals in voldoende mate meeneemt als ondersteunend in de herijking van de tarieven in 2018.

Bron: GGZ Nederland / Carolien van Bracht-Visser (http://www.ggz-connect.nl/bericht/8117/veranderingen-nza-beroepentabel-2018)

bureaucratie GGZ 2 bureaucratie GGZ 2