Wet Verplichte GGZ aangenomen door Tweede Kamer

Gisteren, 14 februari, is de Wet Verplichte GGZ aangenomen in de Tweede Kamer, maar de Observatieregel is geschrapt. Het wordt dus niet mogelijk om mensen die verward overkomen drie dagen verplicht ter observatie op te nemen. 
Onder de huidige wet (Bopz) is gedwongen zorg alleen mogelijk in een psychiatrisch ziekenhuis met Bopz-aanmerking. Daardoor kan een gedwongen opname noodzakelijk zijn om iemand gedwongen te behandelen. In het conceptvoorstel voor de Wet Verplichte geestelijke gezondheidszorg staat dat verplichte zorg meer op maat gegeven moet kunnen worden. Bijvoorbeeld door iemand buiten een instelling verplichte begeleiding te geven, aan huis of in een polikliniek.

Reactie MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid
MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid heeft intensief gestreden en veel gesprekken met Tweede Kamerleden gevoerd om de observatiemaatregel van tafel te krijgen. Directeur Marjan ter Avest: “Wij zijn ontzettend blij en trots dat deze stigmatiserende en cliëntonvriendelijke maatregel geschrapt is.”
MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid is ook kritisch op andere onderdelen van de Wet Verplichte GGZ. Zo kun je onder de oorspronkelijke wet (BOPZ) gedwongen opgenomen worden als je een gevaar vormt voor jezelf of voor een ander. Onder de nieuwe wet is dit veranderd naar een ‘ernstig nadeel’ vormen voor jezelf of voor een ander. MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid vindt dat er eerder sprake is van een ‘ernstig nadeel’ dan een gevaar en is daarom bang dat mensen sneller gedwongen opgenomen gaan worden. Het platform is dan ook blij met de aangenomen motie waarin staat dat deze verandering niet mag leiden tot sneller gedwongen zorg (bron: LPGGz (http://www.platformggz.nl/lpggz/newsitems/ni003314)). 

Rechters hebben vraagtekens bij nieuwe wet

De Rechtrlijke macht stelt vraagtekens bij de uitvoerbaarheid van de wet en is bezorgd over de manier waarop gedwongen behandeling in het wetsvoorstel is geregeld. Volgens het voorstel zijn op de zorgmachtiging niet de strafrechtelijke, maar civielrechtelijke procedureregels van toepassing. Als een veroordeelde of het OM tegen zowel de strafrechtelijke beslissingen als tegen de zorgmachtiging in beroep gaat, ontstaat het probleem dat er procedures door elkaar heen kunnen gaan lopen. De strafzaak wordt dan in hoger beroep behandeld door het gerechtshof, de dwangbehandeling in cassatie door de Hoge Raad. Rechters vrezen dat er onwerkbare situaties ontstaan doordat strafrechtelijke en civielrechtelijke procedures door elkaar kunnen gaan lopen (bron: De Rechtspraak (https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Tweede-Kamer-stemt-in-met-wet-inlichtingendiensten-en-wet-verplichte-GGZ-.aspx))

 

Al geabonneerd op het maandelijkse eMagazine van GGZTotaal?
Klik hier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html) om je gratis in te schrijven.

separeer 3 separeer 3