Tilburgse hoogleraar start onderzoek naar voorkómen van suïcide

Het aantal zelfdodingen met 20 procent verminderen. Dat is het doel van het suïcidepreventieproject, geïnitieerd door onderzoekster Christina van der Feltz-Cornelis (54) na een recordjaar van 1871 zelfdodingen. De onderzoekster zegt dit in het Brabants Dagblad.

Het aantal zelfdodingen steeg van 1353 in 2007 naar 1871 vorig jaar. Van Der Feltz, hoogleraar Sociale Psychiatrie aan Tilburg University, wijt de toename van het aantal zelfdodingen aan gebrekkige zorgverlening van gemeenten. Zo wordt er volgens haar te weinig hulp geboden aan jongeren met psychische problemen. ,,Zij komen pas bij ons in beeld als ze op het punt staan om zelfmoord te plegen of wanneer een zelfmoordpoging mislukt is.”

Indicaties
Daarom zet Van Der Feltz, verbonden aan GGZ Breburg in Tilburg, de komende maanden een monitoringsysteem op. Daarmee worden mensen die risico’s lopen of indicaties richting suicide tonen in de gaten gehouden. Het netwerk wordt opgezet tussen de GGD, GGZ, huisartsen en de Eerste Hulp. “Door die gegevens te delen kunnen we op tijd aan de bel trekken en preventieve zorg verlenen”, aldus de onderzoekster.

Bron: Brabants Dagblad (http://www.bd.nl/regio/tilburg-e-o/tilburg/hoogleraar-uvt-kennis-delen-om-zelfmoord-voor-te-zijn-1.6710528)

bubbles bubbles