"Beoordeling 'geen depressie' mag geen vrijbrief worden voor hulp bij zelfdoding."

Psychiaters zijn bang dat het kabinetsplan voor stervenshulp bij een voltooid leven hen in een lastig parket brengt. Dat zegt onder anderen Damiaan Denys, voorzitter van Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), vandaag in Dagblad Trouw.

Hij noemt het een probleem dat de wet bedoeld is voor ouderen zonder een medische aandoening. Dat betekent bijvoorbeeld dat moet worden vastgesteld dat iemand met een doodswens niet aan een depressie lijdt. Psychiaters zouden zo’n oordeel als geen ander kunnen geven, maar zijn huiverig.

In Nederland werken zo’n driehonderd ouderenpsychiaters die een bijdrage kunnen leveren. Maar Denys heeft er moeite mee dat de beoordeling ’geen depressie’ kan verworden tot een vrijbrief voor hulp bij zelfdoding. Het zou er volgens hem toe leiden dat psychiaters onvrijwillig toch meedenken over de vraag of iemands leven voltooid is.

”De psychiater weet heel goed dat het oordeel ’geen depressie’ betekent dat de patiënt dan in principe dood mag, ook al zal een ander het dodelijke middel verstrekken. Uiteindelijk wordt die inschatting indirect toch een waardeoordeel over de mate waarin iemands leven voltooid is. Daar zijn psychiaters niet voor.”

Bron en hele artikel (o.a. de reacties van andere beroepsverenigingen:: Dagblad Trouw (http://www.trouw.nl/tr/nl/39683/nbsp/article/detail/4399552/2016/10/21/Psychiaters-vrezen-rol-bij-voltooid-leven.dhtml?utm_medium=rss&utm_content=trouwgezondheid)

images-5 images-5