“In nieuwe psychiatrie gaat het om mogelijkheden, niet om beperkingen”

“De oude psychiatrie spreekt de taal van de beperkingen, in de nieuwe psychiatrie gaat het om de mogelijkheden.” In diverse variaties kwam dit thema terug tijdens het symposium ‘Goede GGZ! Herstel van de menselijk maat’, dat afgelopen donderdag 17 maart werd gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht.

Het symposium lijkt de aftrap te zijn van een beweging die al eerder in gang is gezet door de groep rond Jim van Os en Wilma Boevink, die er over het algemeen geen misverstand over laten bestaan dat het met de GGZ een andere kant op moet. Samengevat: we denken te veel volgens de DSM, we denken teveel in ziektebeelden en de patiënt sneeuwt onder in bureaucratie.

Onder voorzitterschap van dr. Julliette van Eerd, spraken in het ochtendprogramma Prof. dr. Jim van Os, Prof. dr. Philippe Delespaul, Drs. Wilma Boevink, Prof. dr. Christien Brinkgreve en Drs. Marieleen Bouts over de manco’s van de ’oude GGZ’ en waar het met de ’nieuwe GGZ’ naar toe moet. 

Met zo’n breed thema kun je een breed spectrum aan onderwerpen verwachten. Want waar moet je beginnen?
In de wijken, zoveel is duidelijk. En we moeten niet denken in termen van ziekte, maar in termen van herstel. In termen van zelfregie. Zorg als het nodig is (en niet méér dan nodig). Samenwerking met de patiënt moet de basis van zijn hulpverlening (’hoopverlening’), in plaats van een hulpverlener die het allemaal wel weet.

Het middagprogramma bestond uit twee ronden van maar liefst 2 x 7 workshops, met een aantal intrigerende titels, zoals ’Van professionele afstand naar professionele nabijheid’; ’Stigmatiseren. Wat Doe Jij?’ en ’HART voor de  GGZ: werken met (com)passie in een nieuwe GGZ’.

Onze redacteur Jose Hoekstra was op het congres aanwezig. Haar verslag vindt u in de GGZTotaal die op 11 april verschijnt. Zij geeft nu alvast de complimenten voor de organisatie, de in handen was van Mondriaan, GGZ-Eindhoven en Stichting Sympopna.

Het gehele programma (http://www.sympopna.nl/ggz.pdf) vindt u op de site van Sympopna (http://www.sympopna.nl/)