Dexamfetamine voor ADHD wordt duur medicijn

Sinds 1 maart is er Amfexa op de markt, een geregistreerde vorm van dexamfetamine van 5 mg. Nu dit middel er is, zijn apothekers verplicht dit middel te verstrekken in plaats van apotheekbereidingen. Het betreft alleen de preparaten van 5 mg. Maar het merkmiddel is fors duurder en wordt bovendien niet vergoed vanuit de basisverzekering.
Dat meldt Impuls- en Woordblind, de vereniging voor mensen met adhd, add, dyslexie en dyscalculie.

WOB-verzoek

Er zijn echter nog geen vergoedingsafspraken gemaakt, waardoor dit een financiële strop betekent voor patiënten die dexamfetamine van 5 mg gebruiken. Impuls & Woortblind heeft een WOB-verzoek ingediend bij het Zorginstituut Nederland (ZiN), met de vraag om opheldering en het dringende verzoek te zorgen dat niet alle generieke vormen van dexamfetamine (er zijn ook 2,5 mg en 10 mg preparaten) nu buiten de basisverzekering gaan vallen.

Enorme kosten

Naar schatting 30.000 mensen met ADHD/ADD gebruiken dexamfetamine, vaak omdat het middel van eerste keus, methylfenidaat, niet voldoende effect heeft. Zij moeten dit gewoon kunnen blijven gebruiken, zonder opeens voor enorme kosten te komen staan, vind Impuls- en Woordblind. De kosten kunnen oplopen tot ruim € 100,- per maand.

Uitstel tot half april

Op de website van Eurocept, de farmaceut achter Amfexa, staat te lezen dat de apotheekbereidingen in elk geval tot 16 april nog geleverd mogen worden.

Bron: Impuls en Woordblind (http://www.impulsenwoortblind.nl/actueel/nieuws/dexamfetamine-voor-adhd-wordt-duur-medicijn-131/dexamfetamine-voor-adhd-wordt-duur-medicijn-131)


Reacties
Reactie: (W)
20-5-2016, 16:51
Ik heb ongeveer de hoogste dosering die er gegeven word en bij mij zou het betekenen dat ik ruim €400,- per maand aan eigen bijdrage moet betalen!

Reactie: (MM)
3-5-2016, 01:13
Ik kreeg van mijn apotheek te horen dat mijn dexamfetamine per 1 -5 2016 niet meer vergoed wordt, dit gaat mij per maand 104 euro extra kosten, bovenop mijn extra hoge ziektekosten verzekering die ik afgesloten had omdat deze medicatie dan wel vergoed zou krijgen, dus voor mijn gevoel wordt ik dubbel gestraft, ik heb er niet om gevraagd om ADD te hebben, ik kan er verder ook niets aan doen, ik heb een concentratie stoornis en zonder deze medicatie kan ik mijn functie niet meer uitvoeren,mijn bazen zeggen al, dan zal je iets anders moeten gaan zoeken, dan denk , ik ben bijna 61 , hoe kom ik nu nog aan een andere baan, straks kan ik mijn handje op gaan houden en stoppen met werken wil ik ook niet,ik kan dit ook niet betalen , help , wat nu????? huisarts, stuurt mij naar apotheek, die stuurt mij naar zorgverzekeraar en zo 3 x heen en weer, ik ben toch geen joker, IK BEN OOK MAAR EEN MENS?????

Reactie: (HANS)
16-4-2016, 13:19
Ik werd hier afgelopen week pas van op de hoogte gebracht. Mij dochter gebruik dit al jaren. Ze heeft een inkomen van 500 euro. Dat zou betekenen dat 25% van haar inkomen voor dexamfetamine is. En zonder kan ze zeker niet en alle andere middelen zijn al uitgeprobeerd in het verleden. Ongelooflijk dit!

Reactie: (Pierre)
8-4-2016, 20:06
Gewoon lekker geld verdienen. Deze industrie is onethisch en veel te machtig geworden. Zal wel weer een EU regel zijn waar goed voor gelobbied is. Kleine jongens zoals apothekers hebben daar geen stem. De overheid wordt gewoon gechanteerd en moet zelf weer pharmaceutische bedrijven gaan opzetten. R&D wordt vaak door universiteiten met overheidsgeld gedaan. Dit geval is klein bier vergeleken met wat er nog gaat komen aan 'designer drugs' die veel duurder zijn. Patenten zullen de samenleving uitzuigen want iedereen wil beter worden dus kan de prijs tot nog net draagbaar worden opgedreven. En natuurlijk zijn die patenten in een fiscaal vriendelijk oord ondergebracht om zo min mogelijk belasting te betalen.

Reactie: (Thijs)
7-4-2016, 22:33
Wij zijn een burgerinitiatief gestart om dit terug te draaien: petitie.dexamfetamine.nl/g7ImvB

Reactie: (Joost Mertens, psychiater)
23-3-2016, 13:40
Ik ben verbijsterd. Als psychiater die veel mensen behandeld sta ik paf dat regels zomaar veranderd kunnen worden. Dit tast de behandelrelatie in de kern aan. Ik heb mijn beroepsvereniging benaderd om actie te ondernemen.

Reactie: (Olaf)
20-3-2016, 23:48
Vreemd dat een oud middel opeens geregistreerd kan worden. De patenten zijn allang verlopen. Dus waarom de apothekers dit niet meer mogen leveren is mij een raadsel. Waar is de vrije marktwerking hier gebleven? En waarom registreren de apothekers dit middel niet zelf? Dat zou deze problemen kunnen oplossen. Overigens zijn de apothekers per 1 maart gestopt met de aanmaak, dus het uitstel tot 15 april is niet aan de orde. Alleen de voorraden worden opgemaakt.

Reactie: (Wilhelmina)
8-3-2016, 07:54
Dit neigt naar geld verzamelen over de ruggen van patiënten!! Steeds minder voor steeds meer premie met daarnaast nog hoge eigen kosten! Moet niet mogen. Punt!!