Niet stoppen met antidepressiva tijdens zwangerschap

Zwangere vrouwen met een depressie hoeven niet te stoppen met het slikken van hun antidepressiva. Dit blijkt uit onderzoek van Noera Kieviet, die op 25 januari promoveerde bij VUmc.

Kieviet onderzocht ontwenningsverschijnselen bij pasgeborenen die tijdens de zwangerschap waren blootgesteld aan antidepressiva. 1 op de 3 van deze pasgeborenen ontwikkelt ontwenningsverschijnselen. Daarom is het aan te raden al deze baby’s 48 uur te observeren in het ziekenhuis.

Het is niet bekend waarom de ene pasgeborene wel symptomen ontwikkelt en de andere niet. Hoewel de ontwenningsverschijnselen meestal mild zijn (bijvoorbeeld slaapproblemen) en vanzelf over gaan, is het moeilijk om de verschijnselen te onderscheiden van andere problemen, zoals een infectie. De kraamverzorging is nog onvoldoende getraind in de observatie van deze symptomen. Het is dus aan te bevelen alle pasgeborenen die tijdens de zwangerschap zijn blootgesteld aan antidepressiva 48 uur te observeren in het ziekenhuis.

Lees hier (http://www.nu.nl/gezondheid/4202911/gevolgen-antidepressiva-tijdens-zwangerschap-mild.html) een interview  met Noera Kieviet op nu.nl over haar promotieonderzoek.

Bron: VUmc (http://www.vumc.nl/onderzoek/promoties/januari-2016/promotie-kieviet/)


Reacties
Reactie: (JT Koetsier, arts)
3-2-2016, 12:18
Ik ken een gezin met twee opeenvolgende broertjes met ernstige hersenschade waarbij de moeder paroxetine slikte tijdens de zwangerschappen. Er was of een probleem met de trombocyten of er was PPHN (persisterende pulmonale hypertensie van de newborn), beide beschreven als mogelijke bijwerking voor het ongeboren kind. Deze bijwerkingen worden niet herkend en dus niet gemeld aan het Lareb. Beste Nora Kievit heb je hiermee wel rekening gehouden? Heb je je literatuur getest op herkomst cq rol farma bij publicatie?